Odlomak

METODE OBRAČUNA AMORTIZACIJE OSNOVNIH SREDSTAVA
1.    UVOD

« Računovodstvo osnovnih sredstava predstavlja prvu fazu obuhvatanja sredstava nakon izvršene transformacije novčanog u materijalni ( neutralni ) oblik »1. Da bi došlo do ove transformacije investitor treba da odredi vrstu djelovanja, da odredi tehnološki proces i vrstu sredstava za rad.
Stalna sredstva su ona koja imaju vijek upotrebe duži od godinu dana, ona koja su nabavljena za korištenje u poslovanju preduzeća i čija namjena nije ponovna prodaja kupcima. Dugo je bilo uobičajeno da se dugoročna sredstva nazivaju fiksnim sredstvima, ali upotreba ovog termina nestaje , jer riječ fiksna podrazumjeva da ona vječno traju. Ne postoji minimum vijeka trajanja da bi se sredstvo identifikovalo kao stalno. Najčešći kriterijum je da se sredstvo miže koristiti u periodu dužem od godinu dana . U ovu katrgoriju je uključena oprema koja se koristi samo u ekstremnim periodima i u slučaju nužde, na primjer električni generator.
Sredstva koja se ne koriste stalno u poslovanju ne treba da budu uključena u ovu kategoriju, na primjer zemljište koje se drži iz špekulativnih razloga ili zgrade koje se više ne koriste za rad. Ova sredstva treba da budu klasifikovana kao dugoročna ulaganja, a ne da budu u kategoriji postrojenj, nekretnina i opreme.
Ako neko sredstvo se drži radi prodaje kupcioma onda ono treba da se vodi kao zaliha, a ne kao postrojenje i oprema bez obzira na njegovu trajnost.

2. KATEGORIJE STALNIH SREDSTAVA

Stalna sredstva se obično razvrstavaju po sljedećim kategorijama:
Materijalna sredstva imaju fizičku supstancu. Zemljište je materijalno sredstvo, a iz razloga što ima neograničen vijek, ono je jedino materijalno sredstvo koje se ne amortizuje, dok oprema, nekretnine i dr. su predmet amortizacije.
Amortizacija je periodična alokacija nabavne vrijednosti osnovnih sredstava u toku procijenjenog vijeka trajanja1.
Prirodna bogatstva, se razlikuju od zemljišta zato što su ona nabavljena zbog bogatstava koja se nalaze u zemljišt ili u njemu, a koja se mogu dalje prerađivati. Prirodna bogatstva su: željezna ruda, ugalj, nafta, plin i građevinsko drvo.
Nematerijalna sredstva su stalna sredstva koja nemaju fizičku supstancu i koja se odnose na legalna prava i prednosti koja se drže zbog toga što se očekujeda će ona u preduzeću u budućnosti donositi korist. Nematerijalna sredstva uključuju patente, autorska prava, trgovačka imena, franšize, troškove osnivanja i goodwill. Alokacija troškova nematerijalnih sredstava na periode u kojima ona donose korist naziva se amortizacija. Knjigovodstveni iznos osnovnih sredstava je nabavna vrijednost umanjena za akumulisanu amortizaciju.
Dugoročna sredstva  se razlikuju od tekućih sredstava po tome što se ne potroše u poslovnom ciklusu nego ga podržavaju. Od njih se očekuje da donose korist preduzeću duže nego obrtna sredstva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari