Odlomak

“Uprava carina je izvršni organ Vlade Republike Srbije u sastavu Ministarstva finansija, koji sprovodi carinsku politiku Republike Srbije. Uprava carina Republike Srbije (UCS) ima jedinstvenu i važnu ulogu u izvršavanju svojih zadataka unutar teritorije Republike Srbije, kao i ispunjavanju obaveza prema međunarodnoj zajednici i budućem članstvu u Evropskoj uniji.
Carinska služba je suočena sa okruženjem gde su promene učestale usled razvoja proizvodnje i potrošnje, porasta međunarodne trgovine i novih globalnih izazova (organizovani kriminal, terorizam i klimatske promene). U ovom kontekstu uloga UCS je da održi trajni balans između osnovnih zadataka: zaštite društva, prikupljanja sredstava za budžet i trgovinskih olakšica.”

U Upravi carina već nekoliko godina se ulažu napori da se carinski postupak što više olakša i ubrza kretanje robe i putnika, a informacioni sistem je taj od koga se najviše očekuje da pomogne pri ovim naporima. Informacioni sistem carinske službe se razvija više od 30 godina s tim što je najvažniju ekspanziju doživeo 1995. godine kada se carinski postupak u potpunosti “elektronizovao” i kada više ništa nije moglo da se uradi bez računara i elektronskog dokumenta na njima.
Sadašnji nivo razvoja informacionih tehnologija koje se primenjuju u okviru ovog sistema je visok u poređenju sa nekim sličnim informacionim sistemima u okruženju, ali stalni napredak na polju informatike, neminovno dovodi do stalne trke između IT profesionalaca i proizvođača opreme i softvera i zahteva korisnika za kvalitetom servisa.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 32 stranica
  • Carinsko upravljanje prof. Goran Jovanović
  • Školska godina: prof. Goran Jovanović
  • Diplomski/master radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija  

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari