Odlomak

 

Executive Summary
Economists who observe the smooth conduct of international trade across national borders, it does not matter whether they are called barriers, obstacles or disturbances of trade, but trade negotiators usually use the term “measure”, because it observed the most neutral.

Key words: customs duties, import of goods, exports of goods, non-tariff barriers, trade, trade negotiators.

1. UVOD

Necarinske barijere u trgovini podrazumijevaju, u najširem smislu, sve one mjere koje se ne vezuju za uvoz ili izvoz robe, tj. za carine. Ekonomisti koji promatraju nesmetano obavljanje međunarodne trgovine preko nacionalnih granica, sasvim je svejedno da li će ih se nazivati barijerama, preprekama ili poremećajima trgovine, ali trgovinski pregovarači najčešće koriste termin “mjere”, jer ga promatraju najneutralnijim. Navedena neutralnost u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i UNCTAD-u posebice je bitna, budući da svaka od takvih mjera može da se javi kao osjetljiv predmet procjene usaglasnosti s pravilima i, u krajnjem slučaju, arbitriranja u organu za rješavanje sporova.
Broj necarinskih mjera je izuzetno veliki, te se njihov broj vremenom ne umanjuje, no naprotiv. Premda je bilo pokušaja njihovog klasificiranja, još nema univerzalnog definiranja. Određene mjere su podvrgnute međunarodnim pravilima, kao što su kvantitativne restrikcije, uvozne dozvole, dragovoljna ograničenja izvoza i prelevmani, za koje je već u Urugvajskoj rundi dogovoreno da se izraze u vidu carinskog ekvivalenta. Sporazumi Svjetske trgovinske organizacije o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama, tehničkim barijerama u trgovini, carinskom vrjednovanju, pravilima o porijeklu i postupcima izdavanja uvoznih dozvola, reguliraju pojedine od navedenih mjera.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari