Odlomak

1. UVOD

Tema ovog seminarskog rada je „Nezaposlenost i recesija BiH“. Kroz ovaj rad prikazat ću teoretski i praktično nezaposlenost i recesiju na primjeru BiH.  Nezaposlenost je stanje u kojemu se dio radno sposobnih članova društva ne može zaposliti primjereno svojim sposobnostima i kvalifikacijama, uz uobičajenu plaću. U nezaposlene se ubrajaju i svi članovi društva koji su djelomično zaposleni, ali njihova radna snaga nije u punoj mjeri iskorištena, ne rade puno radno vrijeme i nemaju primanja dostatna za normalno uzdržavanje.
Nezaposlenost može biti otvorena i prikrivena. Razlikuju se četiri najvažnija tipa otvorene nezaposlenosti: 1. frikcijska ili normalna nezaposlenost radnika koji mijenjaju posao ili ga prekidaju zbog nestašice materijala i drugih sličnih uzroka; taj oblik nezaposlenosti ujedno proizlazi iz nepodudarnosti ponude i potražnje rada; 2. sezonska nezaposlenost kao rezultat nemogućnosti obavljanja nekih poslova jer su vezani za godišnja doba ili ih onemogućuju vremenske nepogode; 3. tehnološka nezaposlenost; nastaje zbog tehničkih usavršavanja ili preusmjeravanja proizvodnje, što čini zaposlene nepotrebnima u postojećem broju; 4. ciklička nezaposlenost; uzrokuju je poslovni ciklusi i drugi slični povremeni poremećaji tako da se osjetno smanjuju potrebe za radnicima, uz istodobno nesmanjenu ponudu. Otvorena nezaposlenost naglo se povećava u doba kriza, recesija, velikih tehnoloških revolucioniranja, elementarnih nepogoda, ratnih razaranja itd. Prikrivena nezaposlenost proizlazi iz nedovoljnog iskorištavanja radne snage, što znači oblik nezaposlenosti unutar postojeće zaposlenosti. Nastojanja bivših socijalističkih društava da postignu visok stupanj zaposlenosti stvarao je suvišan, često ekonomski uvelike nepotreban broj radnih mjesta zaposlenih.
U uvodu, posebnu pažnja je posvećena sljedećim tematskim jedinicama: 1) problem, predmet i objekt istraživanja, 2) radna hipoteza i pomoćne hipoteze, 3) svrha i ciljevi istraživanja, 4) struktura rada.

1.1.    Problem, predmet i objekt istraživanja

Iznimno visoka stopa registrirane   nezaposlenosti koja se kontinuirano povećava u posljednjih 10 godina predstavlja jedan od najznačajnijih ekonomskih i socijalnih problema u Bosni i Hercegovini.
Ovaj problem zapošljavanja se razmatra u kontekstu drugih politika kao što su politike vezane za siromaštvo, razvoj malih i srednjih poduzeća (MSO) i poduzetništva. Nezaposlenost u BiH proteklih godina je iznosila preko 40% i to je uglavnom naslijeđeno od prethodnog sustava, te dodatno uvećana ratnim razaranjem proizvodnih kapaciteta. Procjene štete govore o uništavanju oko 70% prijeratnih industrijskih kapaciteta. Usprkos činjenici da u FBiH bilježi stalan rast bruto društvenog proizvoda (GDP-a) ekonomski rast nije propraćen adekvatnim rastom zaposlenosti.
Razlog treba tražiti u naslijeđenoj nepovoljnoj situaciji privrede, uništavanju proizvodnih kapaciteta, spor rast zaposlenosti je uzrokovan i  transformacijskim procesima te sporim implementiranjem strukturnih reformi. Velika državna poduzeća, koja su predstavljala glavni izvor zapošljavanja prestala su raditi ili rade kapacitetom 20% od prijeratnog. Proces osnivanja novih poduzeća i razvoj poduzetništva nisu bili dovoljno snažni da ublaže velike gubitke radnih mjesta. Usporenom rastu novih radnih mjesta pridonio je neformalni sektor (siva ekonomija).
Problem istraživanja u ovom seminarskom radu je nedovoljno znanje o samoj činjenici nezaposlenosti BiH.
Tako postavljen problem istraživanja predstavlja znanstvenu paradigmu za definiranje predmet istraživanja: istražiti i utvrditi najvažnije odrednice o samoj nezaposlenosti i recesiji,  sa posebni akcentom na nezaposlenost Bosne i Hercegovine.
Problem i predmet istraživanja odnose se na dva složena objekta istraživanja; nezaposlenost i recesiju.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari