Odlomak

Nobelovci od 1980. – 1990.

UVOD

Predmet ovog seminarskog rada jesu dobitnici Nobelove nagrade u periodu od 1980. do 1990.godine. U narednih nekoliko stranica cilj će biti raširiti ovaj naizgled uski pojam do krajnjih granica, a da pri tome seminarski rad ne izgubi na značenju. Predmet rada je zanimljiv i takvim ga se treba dočarati.

Općenito gledajući, Nobelova nagrada predstavlja priznanje za dostignuća iz raznih oblasti. Dodjeljuje se svake godine, onim pojedincima, čiji su uspjesi i postignuća bili izvanredni. Nobelova nagrada za Ekonomiju, je nastala mnogo poslije nagrada za ostale oblasti. Nagradu je ustanovila Švedstka banka, na svoju tristotu godišnjicu, 1969.godine. Prva asocijacija svakoga od nas, na spomen Nobelove nagrade, jeste slika univerzalnih pojedinaca i genijalaca koji ju zasluženo i dobiju.

U ovom seminarskom radu, ćemo, prije svega, reći nešto općenito o Nobelovoj nagradi. Vidjet ćemo, zapravo, historijat nastanka Nobelove nagrade za ekonomiju. Također, spomenut ćemo i ostale kategorije nagrada. Zatim, saznat ćemo kako se obitelj Alfreda Nobela distancirala od utemeljenja ove nagrade iz oblasti ekonomije, obzirom da Alfred nije bio pobornik ove nauke. Spomenut ćemo i najstarijeg nobelovca. Nakon toga svega, ćemo o svakom nobelovcu iz ovog perioda reći najznačajnije činjenice.

Rad je struktuiran na slijedeći način:
•    Uvod
•    Glavni dio rada – obrada teme
•    Zaključak
•    Literatura.

1.    NOBELOVA NAGRADA ZA EKONOMIJU

Puno ime nagrade glasi Nagrada Švedske banke za Ekonomske znanosti u sjećanje na Alfreda Nobela, na švedskom Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne (tako da je ime pod kojim je obično spominjemo “Nobelova nagrada za ekonomiju” formalno pogrešno, jer niti se isplaćuje iz Nobelove zaklade, niti ju je Alfred Nobel predvidio). Nagradu je ustanovila Švedska banka na svoju 300-stotu obljetnicu 1969. godine.

Simbol Nobelove nagrade Nobelove se nagrade (švedski: Nobelpriset) dodjeljuju svake godine pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari