Odlomak

U savremenim uslovima poslovanja, ali i uslovima delovanja tržišta, računovodstvo ima sve značajniju ulogu. Praktično je nemoguće zamisliti poslovanje nekog preduzeća, upravljanje poslovanjem ili razvoj preduzeća bez kvalitetnih računovodstvenih informacija. Pojam računovodstva se u današnje vreme, u literaturi, definiše kao „jezik poslovanja“, odnosno kao „poslovni jezik“.

Za uspešno poslovanje preduzeća, ali i uspešno obavljanje, kako interne tako i eksterne revizije, neophodno je poznavati osnovne postavke analize finansijskih izveštaja. Analiza poslovanja preduzeća predstavlja, poprilično, širok pojam koji obuhvata analizu kako finansijskih, tako i (ne)materijalnih pokazatelja, obima i uspešnosti poslovne aktivnosti, povezujući na taj način sve funkcije u preduzeću i zahvatajući sve raspoložive resurse.
Finansijski pokazatelji, odnosno finansijski aspekti nekog preduzeća, mogu se sagledati putem pažljivog ispitivanja njegovih finansijskih izveštaja-najčešće bilansa stanja i bilansa uspeha, ali ne retko i bilansa tokova gotovine, izveštaja o promenama na kapitalu i napomenama uz finansijske izveštaje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Upravljacko racunovodstvo Prof. Dr Marina Jovović
  • Školska godina: Prof. Dr Marina Jovović
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Blace,  Visoka poslovna škola strukovnih studija u Blacu  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari