Odlomak

UVOD

Opšte poznata činjenica je da je prodaja osnovna misija trgovine. Ona dakle zauzima centralno mjesto i ona je jedan od učesnika, ako ne i najbitniji faktor u kreiranju ekonomske propagande i filozofije poslovanja trgovina.

Značaj prodaje se manifestira ne samo u prodaji proizvoda nego i u kreiranju marketing koncepta poslovanja i u ostvarivanju prihoda za pokrivanje svih troškova poslovanja. Možemo reći da ona predstavlja skup raznih aktivnosti kojima se osigurava prodaja proizvoda, odnosno prenos vlasništva nad proizvodima u zamjenu za novac.

Prodajna funkcija, pored samog čina prodaje, znatno utiče i na ostale elemente marketinga kao što su izbor proizvoda, politiku cijena, izbor kanala distribucije, ekonomsku propagandu. Vrlo bitno za naglasiti je i to da je prodaja jedina funkcija u trgovini koja ostvaruje prihod koji služi za pokrivanje troškova svih ostalih funkcija.

Poslom prodaje bave se maloprodaja i veleprodaja. Maloprodaja ili trgovina na malo podrazumijeva kupovinu robe u većim količinama i prodaju na malo krajnjim potrošačima odnosno građanima.

Da bi ostvarili što veći procenat prodaje trgovci pribjegavaju promociji ili ekonomskoj propagandi svojih trgovina. Promocija predstavlja sve oblike komuniciranja sa kupcima sa krajnjim ciljem da im se prodaju proizvodi.

Izrazi promocija, promotivno komuniciranje i promotivni menadžment u posljednje vrijeme su zamjenjeni znatno sadržajnijim i obuhvatnijim terminom „ekonomska propaganda“. Time je stavljen naglasak na ključnu činjenicu da sve marketing varijable, a ne samo promotivne, komuniciraju s tržištem.

Ekonomska propaganda u trgovini obuhvata prodajnu promociju, publicitet, prodajne usluge i samu prodaju. Dakle krajnji cilj i zadatak ekonomske propagande je prodaja kroz zadržavanje postojećeg obima prodaje ili povećanje obima prodaje.

Navedena dva pojma, prodaja i ekonomska propaganda u trgovini su usko povezani jer im je uvijek krajnji cilj isti, tj. prodaja proizvoda. Dakle njihov krajnji cilj je realizovati prodaju i ostvariti prihode koji trebaju pokriti sve troškove i dio planiran za dobit.

U nastavku ovog rada detaljnije ćemo razjasniti pojam ekonomske propagande sa akcentom na politiku ekonomske propagande u trgovini na malo.

1. KOMUNIKACIJA I KOMUNICIRANJE
Na samom početku ovog rada, a radi boljeg razumijevanja i praćenja samog rada, smatram neophodnim kazati nekoliko rečenica o komunciranju uopšte. Dakle komuniciranje možemo definisati kao svjesnu aktivnost operiranja znacima pomoću kojih se ljudi sporazumijevaju te ujedno stimuliraju jedni druge na određeni tip akcije. Komuniciranje dakle predstavlja društvenu aktivnost.
Definicija procesa komuniciranja može se sažeto prikazati kao ustanovljavanje onoga
KO (komunikator)
ŠTA (komunikacijsku poruku) prenosi
KOME (komunikantu), koji se pritom koriste
KANALI (mediji), te kakvi se
UČINCI ostvaruju (povratna veza)

Opći model komuniciranja moguće je i šematski prikazati na sljedeći način
Komunikacijskim se procesom prenose odgovarajuće informacije od komunikatora do komunikanta. Informacija je uvijek jednosmjerna, dok je komuniciranje dvosmjernog karaktera. Dvosmjernost procesa ostvaruje se povratnom vezom. U praksi je moguće razlikovati dvije vrste komuniciranja i to: INTERPERSONALNO (lično, pojedinačno) i MEDIJSKO (ne lično, masovno)

O komuniciranju bi se moglo još mnogo toga reći, međutim za nas je trenutno bitan samo jedan vid komuniciranja i to eksterno komuniciranje odnosno komuniciranje sa tržištem. U najkraćem, komuniciranje sa tržištem možemo definisati kao razmjenu informacija između proizvođača i potrošača.

U procesu komuniciranja sa tržištem potrebno je razlikovati:
1. KOMUNICIRANJE SA POTROŠAČIMA:
a) receptivno – informacije marketing – istraživanja
b) emitivno – promocijske informacije
2. KOMUNICIRANJE SA PROIZVOĐAČIMA:
a) receptivno – promocijske informacije
b) emitivno – informacije marketing – istraživanja

Pokretač i rezultat svakog komuniciranja jesu informacije. Informacije u komuniciranju sa tržištem mogu se podjeliti na:
1. Informacije na strani potražnje (inf. marketing-istraživanja)
2. Informacije na strani ponude (promocijske informacije)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Trgovina

Komentari