Odlomak

1. UVOD

Banke su finansijske institucije koje primaju depozite od ljudi kojistede i daju pozajmice ljudima koji pozajmljuju,kojima nedostaje novac zaobavljanje određenog posla.
Pojam Banke potiče od latinske reči banco,koja označava klupu (tezgu, u današnjem smislu šalter).Prva moderna banka,Banka Svetog Đorđa (Casa di Santa Giorgio) je osnovna 1407. godine u Đenovi u Italiji.
U svom seminarskom radu biće objašnjen pojam,vrste i organizaciju poslovnih banaka.Rad će sadrzati način nastanka, postupke osnivanja i registraciju poslovne banke. Takođe, u radu se objašnjavaja delatnost i poslovi koje obavlja poslovna banka.

2. POSLOVNA BANKA

2.1 POJAM BANKE

Banka je finansijska organizacija koja za predmet delatnosti ima zaključivanje i izvršavanje bankarskih poslova.Banka je pravno lice, ona ima pravnu i poslovnu sposobnost u granicama registrovanog predmeta poslovanja.Banka, kao i druga finansijka organizacija,  može imati samo organizacioni oblik akcionarskog društva.
Poslovne banke se pretežno zasnivaju na sopstvenim finansijskim sredstvima (kapital i rezerve).One mogu biti vlasnici ili suvlasnici mnogih preduzeća,preko čijeg profita uvećavaju sopstveni capital.

2.2VRSTE BANAKA

Banke se mogu deliti po različitim kriterijumima. S obzirom na karakter delatnosti i mesto u bankarskom sistemu banke se dele na:

  •     centralne (emisione) i
  •     komercijalne ili poslovne.

Centralna banka je posebna finansijska ustanova u monetarnom sistemu jedne zemlje. Osnovna funkcija centralne banke je emisiona fukcija. Centralna banka emituje novčanice i gotov novac i reguliše količinu novca u opticaju. Pored toga centralna banka utvrđuje projekcije monetarne i kreditne politike, stara se o održavanju likvidnosti komercijalnih banaka i drugih finansijskih organizacija, likvidnosti plaćanja prema inostranstvu i vrši i druge poslove koje su joj zakonom poverene.
Komercijalne banke za predmet svog poslovanja imaju zaključivanje i izvršavanje bankarskih ugovora i drugih bankarskih poslova. Ove banke se takođe mogu razlikovati prema različitim kriterijumima. S obzirom na karakter poslova kojima se bave komercijalne banke se najčešće dele na sledeće vrste i to:

  •     opšte (univerzalne),
  •     hipotekarne,
  •     založne,
  •     depozitne,
  •     za kreditiranje izvoza i osiguranje izvoznih poslova.

Banke se mogu javiti i u organizacionoj formi bankarskog konzorcijuma, holding banke i drugim oblicima koji su dopušteni pravom jedne zemlje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Jedan komentar na “Poslovne banke”

IVO33 says:

Super rad.

Komentari