Odlomak

Izvod: Doneti odluku o tome da se pokrene sopstveni biznis i postane preduzetnik kao strateg malog preduzeća, je ono što će vam se učiniti vrlo prostom i jednostavnom stvari, međutim da bi neko postao preduzetnik on mora da poseduje određene karakteristike ličnosti i znanja kako bi pravilno formulisao strategiju i njenom inplementacijom ostvari cilj preduzeća.

Abstract: take a decision on how to start their own businesses and become entrepreneurs as a small-business strategist, is what you will do very plain and simple fact, however, in order to become an entrepreneur one must possess certain personality traits and knowledge to properly formulated a strategy and achieve its goal of implementation of the company.

1.Karakteristike ličnosti preduzetnika

U periodu masovnog otpuštanja radnika iz velikih kompanija, javio se višak radne snage kojoj nije preostalo ništa drugo nego li da otpočne sopstveni biznis radi opstanka. Otvaranjem takvih malih porodničnih preduzeća dolazi do formiranja preduzetništva koje će u kasnijem vremenskom periodu biti ključno za oporavak i opstanak svetske privrede. Preduzetnik je neko ko organizuje, upravlja i preuzima rizik poslovnog poduhvata. Njegova uloga je da kombinuje proizvodne faktore kako bi nastao proizvod koji bi mu doneo profit. On stvara inovacije radi sopstvenog opstanka i sklon je riziku, zbog toga je njegova glavna osobina rizik i sposobnost da špekuliše. Preduzetnik prihvata rizik da bi ostvario profit. Za čoveka koji stvara ideje se može raći da je preduzetnik. “On je nezavisna ličnost koja inicira i realizuje novi poslovni poduhvat.“ Poseduje tu sposobnost da sagleda sveukupnost pojave kao i medjuodnos pojedinih elementa koji ga sačinjavaju. Takođe poseduje spremnost da se suoči sa neizvesnošću poslovanja na tržištu. Ono što preduzetnika izdvaja od ostalih jeste to što on stvara organizaciju, a ostali su sastavni deo nje. Preduzetnik je deo procesa stvaranja novog poslovnog poduhvata, a njegova sposobnost se ogleda u realizaciji tog poduhvata. Zadaci preduzetnika su:

• Sagledavanje mogućnosti
• Kako iskoristiti te mogućnosti
• Obezbeđenje izvora po etapnom planu
• Upravljanje izvorima
• Sužavanje izbora

Sposobni preduzetnik će od male poslovne ideje stvoriti veliki poslovni poduhvat. Ne postoje neuspešni preduzetnici, neko ili će biti preduzetnik ili se tim poslom neće baviti. Da bi neko postao preduzetnik mora ispuniti više zahteva. U velikom broju slučajeva uspešni preduzetnik ima određeno ranije iskustvo, poslovno je orijentisan na profit. Ukoliko mu nedostaje kapital za realizaciju posovne ideje, on ce pribaviti u najkraćem mogućem vremenskom peridu. Određeno lice mora posedovati preduzetnički duh, treba da bude predodređen za preduzetnika da bi mogao da se bavi tim poslom, sto naravno nije samo po sebi dovoljno. Tokom vremena on gradi i razvija tu svoju osobinu, mora da bude u toku sa svim svetskim dešavanima i da prati sve promene kako na tržištu tako i u privredi i tehnici. Preduzetnik je inovator i revolucionar. Uvek je spreman da rizikuje pa čak i da uloži svu svoju imovinu u sopstvenu ideju koju želi da realizuje. Poseduje trgovačku odnosno špekulativnu osobinu, da nabavi inpute po minimalnim cenama a proda autpute po maksimalnim mogućim. Njegova znanja i umeća i njegova liderska sposobnost pomažu mu da upravlja svim funkcijama u preduzeću što ga povezuje sa menadžmentom. Preduzetnički njuh koji poseduje ga nikad neće prevariti i on će prepoznati svaku šansu kako na tržištu inputa tako i na tržištu autputa. Preduzetnik je kreativan, inovativan, preduzimljiv, sposoban da se snađe u svakoj situaciji, drugačiji od ostalih, visoko motivisan, hrabro okrenut ka budućnosti. Samouverenost, nezavisno i optimistično usmereno ponašanje su samo neka od tipičnih obeležja preduzetnika. On je sposoban da uoči promene u okruženju, nakon čega kreira i sprovodi određene inovacije da bi te promene okrenuo u svoju korist. Uspešni preduzetnici dolaze iz različitih sredina, pripadaju različitim rasama i etničkim grupama. Na razvoj preduzetničke sposobnosti utiču brojni faktori. Obrazovanje i treninzi su od velikog značaja za razvoj ličnosti preduzetnika, zato što na taj način upoznaje teoriju i inovacije na tržištu i u privredi koje kasnije treba da primeni u praksi. Prethodno radno iskustvo je jako važno za realizaviju poslovnog poduhvata, jer su ranije stekli organizaciona i tehnička iskustva kao i poslovne kontakte koji mogu biti od posebnog i presudnog značaja. Da bi preduzetnik realizovao svoj poduhvat potrebna mu je adekvatna moralna podrška porodice, rodbine i prijatelja, ali i podrška države i njenih institucija. Karakteristike koje poseduju gotovo svi preduzetnoci su:

• Samopouzdanje
• Kreativnost
• Inovativnost
• Samostalnost
• Vizionarstvo
• Odgovornost
• Posvećenost
• Tačnost
• Energičnost
• Vođstvo

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari