Odlomak

1.    UVOD:

Kako se teži ka ubrzanom načinu života, maksimalnom iskorišavanju resursa, teži se ka eksploataciji svih oblika i vidova imovine, bilo to privatna ili državna svojina. Najboji način da bi se zadovoljile sve potrebe u pogledu regularnosti i ekonomičnosti iskorištavanja pokretne i nepokretne imovine  je kroz vidove privatizacije, s ciljem državnu imoviu pretvoriti u privatnu, te je kao takvu eksploatisati.

Kroz naredno izlaganje materije, pokušaću iznijeti sve činjenice i argumente, koji ukazuju na princip, te konačan ishod kvaliteta uspješno obavljene privatizacije, a naročito ako je privatizacija usmjerena ka gigantima, odnosno resursima velike finansijske moći i vrijednosti. Takođe kroz naredno izlaganje biće riječi o privatnoj i državnoj imovini, razlikama te koji su pozitivni akoji su negativni rezultati prelaska državne u privatnu svojinu, a s ciljem većeg profita, te omogućavanja prosperiteta i budućnosti za predmet privatizacije. Savremena ekonomska teorija kaže da  su državna i privatna svojina jednako efikasne ukoliko su zadovoljene pretpostavke o savršenom tržištu, potpunim informacijama i potpunim ugovorima.
Šta ova konstatcija treba da znači?

Kroz izlaganje ćemo utvrditi kakva je razlika u tržišto od strane private ili državne svojine, koji su to parametri koji utiču na tržište, kakvi bi trebali biti ugovori, kvaliteta tih ugovora, čemu se teži, šta su uzroci I posledice…

Pre dvadesetak godina započet je svetski proces privatizacije, iniciran u Velikoj Britaniji od strane vlade Margaret Tačer. Proces je globalan i zahvatio je ne samo bivše socijalističke zemlje, već i razvijene i zemlje u razvoju. Sve vlade se žure da se reše državnih preduzeća, mada poneke još oklevaju ne bi li ih još malo koristile za sopstveno bogaćenje, ovo je dokaz da se privatizacijom manje može manipulisati s ciljem sopstvenog bogaćenja.
 

 
2.    PRIVATIZACIJA-POJAM

Privatizacija predstavlja proces transfera imovine, odnosno kapitala iz javne (državne) u privatnu svojinu. U širem smislu može označavati i privatno upravljanje državnom imovinom.
Privatizacija je postupak u kome se prodaje do 70% društvenog i državnog kapitala preduzeća, čije se sedište nalazi na teritoriji republike na kojoj se capital nalazi  .
Predmet privatizacije ne mogu biti dobra od opšteg interesa – prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi.

Kako se informiše javnost o privatizaciji preduzeća?

Agencija za privatizaciju objavljuje prospekt preduzeća u javnim glasilima (štampa i internet). Prospekt je prezentacija najvažnijih podataka o preduzeću koje se privatizuje. Njime Agencija poziva potencijalne kupce da podnesu svoja pisma o zainteresovanosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari