Odlomak

UVOD

Zadatak dobrog menadžera svake organizacije jeste da na pravi način doprinese maksimalnom iskorištenju resursa u cilju ostvarivanja interesa i ciljeva organizacije. Najvažniji resurs je čovjek. Organizacija zadovoljava svoje potrebe za ljudskim potencijalima na dva načina: zapošljavanjem novih radnika i razvojem potencijala postojećih. Popunjavanje radnih mjesta je složen proces i počinje procesom koji se obično naziva regrutovanje (privlačenje) ljudskih resursa. Nastavak procesa regrutovanja je proces selekcije koji treba da bude sinhronizovan sa drugim aktivnostima menadžmenta ljudski resursa. U ovom seminarskom radu biće obrađen proces zapošljavanja na radno mjesto u organizaciji u kojoj bi htjela biti zaposlena, a to je Preduzeće boja i lakova „Partner“ d.o.o. Sarajevo.

 

 

 

 

 
ANALIZA LJUDSKIH RESURSA

Da bi menadžment mogao utvrditi jesu li i koliko postojeći kadrovi organizacije u skladu s njenim ciljevima, potrebno je prvenstveno izvršiti analizu čiji je zadatak da identifikuje kadrovske potencijale organizacije.
Za izradu analiza o zaposlenim radnicima koriste se dva načina prikupljanja informacija. Prvi je kada neposredni nosilac analize prikuplja informacije a drugi kada nosilac analize sastavlja posebne obrasce dok informacije u te obrasce unose evidentičari.
U Preduzeću „Parnter“ d.o.o. Sarajevo trenutno je zaposleno 10 osoba, od kojih je 7 osoba muškog roda i 3 osobe ženskog roda, što je prikazano u tabeli 1.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari