Odlomak

UVOD

Koliko je razvoj malih preduzeća važan zemljama u tranziciji pokazuju između ostalog i strategije razvoja. Kojima vlade promovišu ciljeve i daju odrednice kako bi stvari trebalo da se odvijaju u nekom dužem ili kraćem periodu. Jedan primer za to je i document Vlade RS (Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srpskoj 2009 – 2014.g.) iz 2008. Godine. Njen cilj je promocija preduzetništva i kreiranje okvira za stvaranje održivog, međunarodno konkurentnog i izvozno orjentisanog sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (dalje u tekstu: sektor MSP) u narednom periodu od pet godina i na taj način obezbijedi ekonomski i društveni boljitak za Republiku Srpsku koji se ogleda u:
o Povećanju životnog standarda
o Značajnom porastu zaposlenosti
o Snažnijem i ravnomjernijem regionalnom razvoju
o Jačanju međunarodnih trgovinskih veza, pogotovo sa zemljama Evropske Unije, i
o Povećanju raspoloživih sredstava za ostale društvene sektore, prije svega obrazovanje, zdravstvo i penzione fondove.
Veliki broj pokazatelja dobijenih na osnovu uporednih iskustava govore u prilog mogućnosti ostvarivanja definisanih strateških ciljeva. Strategija donosi odgovore na više ključnih pitanja, kao što su kakva treba da bude struktura malih preduzeća. Zatim, kako treba koncipirati i operativno sprovoditi integralnu politiku konkurencije, kakva politika treba da se sprovodi po pitanju dolaska inostranih malih preduzeća, u kojoj mjeri i na koji način podsticati procese horizontalne i vertikalne kooperacije i integracije malih preduzeća sa domaćim i ino-partnerima, kako intenzivirati i potpuno dovršiti procese ciljane privatizacije društvene i mješovite svojine, kakve podsticaje treba preduzimati u kreiranju modernih malih preduzeća, u kom pravcu usmjeravati tehnološki razvoj malih preduzeća, u kom pravcu usmjeravati savremena urbana rješenja u cilju ravnomjernog prostornog razvoja i razmiještaja malih preduzeća, koju politiku regionalnog razvoja malih preduzeća treba sprovoditi, u kom pravcu i na koji način domaća mala preduzeća treba da šire poslovanje van granica BiH, kako obezbijediti adekvatnu zaštitu potrošača, koja i kakva pravna riješenja treba institucionalizovati u funkciji izgradnje modernih malih preduzeća i koje to institucije treba formirati i koji je njihov sadržaj rada da bi se što efikasnije realizovali definisani ciljevi.. Niži nivo aktivnosti malih preduzeća ogleda se u sljedećim problemima :
 nedovoljan nivo znanja i vještina;
 raskorak između finansijskih potreba i postojećih finansijskih instrumenata;
 regionalna nejednakost u razvoju;
 nedovoljno korišćenje novih tehnologija i inovacija neodgovarajuće zastupanje interesa MP
Podaci takođe ukazuju na to da bi se konkuretnost, inovativnost i tehničko – tehnološki napredak u MP mogli značajno povećati.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari