Odlomak

Inflacija je povećanje novčanog opticaja preko one količine pri kojoj se opšti nivo cijena održava na dosadašnjoj visini. Drukčije rečeno: inflacija je ono povećanje novčanog opticaja koje ima kao posljedicu porast opšteg nivoa cijena.
Prema tome, nije svako povećanje novčanog opticaja još inflacija … Problem nastaje tek onda kada se količina novca mijenja bez odgovarajuće promjene na strani robe, tako da to mijenjanje počinje da utiče na opšti nivo cijena .
Iz toga proističe da je inflacija zapravo dinamičan pojam. Čim se povećanje opticaja novca zaustavi i cijene ustale na novom nivou, inflacija prestaje, bez obzira na to koliki je sada opticaj novca. O inflaciji se može govoriti samo dotle dok cijene skaču. Čim se cijene zaustave na bilo kojem nivou, nema više inflacije, ma koliko novi opticaj bio veći od ranijeg.
Inflacija je proces samopodržavanog, a različitim uzrocima izazvanog rasta cijena koji postepeno, prije ili kasnije, pošto se iskoriste stimulativni efekti rasta cijena, dovodi do opadanja životnog standarda većine stanovništva, iscrpljivanja nacionalnih izvora deviza, pogoršanja deviznog bilansa i kursa nacionalne valute i, konačno, poremećaja na tržištu koji otežava u kontinuitetu funkcionisanje privrede, izaziva nove poremećaje u raspodjeli i pothranjuje sam sebe .

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari