Odlomak

1. UVOD
Socijalno poduzetništvo poznato još i kao društveno poduzetništvo, se razvilo u vrijeme rastuće svijesti o tome da se količina problema s kojima se današnje društvo susreće teško može riješiti tradicionalnim neprofitnim i filantropskim pristupom.

Baviti se socijalnim poduzetništvom jest djelovanje kojim poduzetnik prepoznaje društveni problem te primjenom poduzetničkih principa organizira, kreira vodi posao s ciljem društvene promjene i njezinog boljitka.

Odabrao sam ovu temu zbog toga što smatram da poduzetnik ne treba biti osoba koja radi isključivo samo za sebe, nego ujedno svojim radom pridonosi boljitku i razvijanju zajednice u kojoj se nalazi.
Kroz obradu teme koju sam izabrao nadam se da ću naučiti nešto novo te približiti socijalno poduzetništvo, pokazati njegove prednosti na tržištu, a ujedno ih i potaknuti na razmišljanje o pokretanju poslovanja koji u sebi sadrži socijalnu i društveno odgovornu srž.
Socijalne poduzetnike karakterizira snažna ideja koja može promijeniti svijet, kreativnost, ”revolucionarski” potencijal, kvalitetu i moral, a sve u svrhu ostvarenja svoje društvene vizije. Pokreće ih želja da pomognu drugima, poboljšaju uvjete života u svojoj zajednici i svijetu.

3

2. POJAM I OBLICI PODUZETNIŠTVA

Poduzetništvo možemo definirati kao gospodarsku aktivnost osobe ili skupine koja, koristeći se nekom idejom, ulaže kapital u njezinu provedbu te preuzimajući rizik stvara proizvod od čije prodaje očekuje dobit.
2.1 Tradicionalno poduzetništvo

Tradicionalno poduzetništvo se prakticira u mikro, malim i srednjim poduzećima, čiji je temeljni cilj ostvarivanje profita provodeći:

• inovativnemetode
• razumnopreuzimajućirizik
• samouvjerenoprovodeaktivnostikojevoderealiziranjucilja
• radeuporno i kontinuirano
• poduzimajusveraspoloživemjereuzpreuzimanjeodgovornostikako bi realiziralizacrtanuviziju.
2.2 Korporativno poduzetništvo

Korporativno poduzetništvo zahtijeva vještine i alate koji su potrebni da se iskoriste prilike koje se ukažu u velikim organizacijama kako bi se ostvario odličan poslovni rezultat i održiva konkurentska prednost u sve promjenjivijim tržišnim uvjetima.

Korporacijsko poduzetništvo zahtijeva:

• poduzetničko razmišljanje suvremenih korporativnih menadžera
• poduzetništvo u velikim poduzećima
• novi način korištenja, održavanja i zadržavanja inovacija i ostvarivanja profita

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari