Odlomak

UVOD

Sopstveni kapital nekog preduzeća uobičajno nastaje početnim ulaganjem vlasnika.Vrednost sopstvenog kapitala se knjiži na desnoj strani Bilasa stanja-Pasiva. Zavisno od osnovnih pravnih formi preduzeća, razlikuju se računovostveni nazivi sopstvenog kapitala. Tako možemo razlikovati Inokosni kapital, Kapital ortaka, Udeli d.o.o. ili Akcijskikapital. Sopstveni kapital prestavlja ukupnu vrednost srestava koju su vlasnici stavili preduzeću na raspolaganje, bez vremenskog ograničenja unoseći ih spolja ili odričući se dela dobitka koji je poslovanjem ostvaren.U trenutku osnivanja svakog preduzeća, vlasnik ili vlasnici unose određenu sumu novca ili stvari, koji se procenjuju i iskazuju u novčanom izrazu.

1. SOPSTVENI KAPITAL

Poslovanje preduzeća uslovljeno je posedovanjem određene imovine. S obzirom imovinu možemo knjigovodstveno posmatrati sa dva akspekta, to znači da preduzeće raspolaže sa sredstvima i izvorima sredstava, tj. kapitalom – sopstvenim i pozajmljenim.
Sopstveni kapital nekog preduzeća uobičajno nastaje početnim ulaganjemvlasnika.Vrednost sopstvenog kapitala se knjiži na desnoj strani bilasa stanja-pasiva. Zavisno od osnovnih pravnih formi preduzeća, razlikuju se računovostveni nazivi sopstvenogkapitala.Tako možemo razlikovati Inokosni kapital, kapital ortaka, udeli d.o.o. ili akcijski kapital.Sopstveni kapital prestavlja ukupnu vrednost srestava koju su vlasnici stavili preduzeću na raspolaganje, bez vremenskog ograničenja unoseći ih spolja ili odričući se dela dobitka koji je poslovanjem ostvaren.U trenutku  osnivanja svakog preduzeća, vlasnik ili vlasnici unose određenu sumu novca ili stvari, koji se procenjuju i iskazuju u novčanom izrazu.Upravi novac i stvari čine aktivu preduzeća, dok se kao poziciju pasive knjiži sopstvenikapital. Deo kapitala kojim preduzeće raspolaže koristeći ga za realizaciju svojih poslovnih ciljeva, ima svojstvo sopstvenog kapitala ne po tome što niko ne polaže pravo na njegovo vraćanj, nego po tome što je dat na neograničeno vreme i što redosledu dospeća dolazi na poslednje mesto.Vlasnici preduzeća mogu se, u određeno meri, uporediti sa zajmodavcima koji uzimaju sredstva jednom zajmoprimcu sa veoma dugim vremenom dospeća.

No votes yet.
Please wait…

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari