Odlomak

UVOD

Statistika je nauka koja brojcanim metodama na naucni nacin istrazuje drustvene, ekonomske i prirodne pojave. Savremenije tumacenje pojma statistike iziskuje da se objasne dva pojma: statistika kao teorija i statistika kao praksa, zato sto oni uzajamno povezani i uslovljeni objasnjavaju pojam statistike.

Nasa statisticka praksa primenjuje koncepciju materijalne proizvodnje po kojoj proizvodnju cine vrednosti koje imaju oblik materijalnih dobara i proizvodne usluge koje se vrse radi obavljanja i uvecavanja upotrebne vrednostimaterijalnih dobara. Po ovako definisanom konceptu proizvodno obelazje imaju sledece delatnosti: industrija, poljoprivreda, proizvodno zanatstvo, gradjevinarstvo, sumarstvo, saobracaj i trgovina.

Proizvodi predstavljaju krajnje korisne rezultate proizvodjacke delatnosti. Velicina proizvodnje i poslovni uspeh jednog preduzeca , pa i citave grane, moze se sagledati iz podataka o proizvodnji. Nasa statistika utvrdjuje obim proizvodnje u predmetnom obliku na osnovu propisane Nomenklature proizvoda.

Pojam proizvodnje u statistici
Proizvodnja je rezultat ekonomske aktivnosti svakog preduzeca privrednog karaktera i privrede u celini. Pojam proizvodnje obuhvata stvaranje (proizvodnju) materijalnih dobara (stvari) i proizvodne usluge, kao sto su: opravka masina, odrzavanje uredjaja i slicno, transport i trgovinu.
Proizvodnim delatnostima nasa statisticka i ekonomska teorija smatraju delatnost industrije, poljoprivrede, vodoprivrede, gradjevinarstva, sumarstva, proizvodnog zanatstva, saobracaja, trgovine, ugostiteljstva i proizvodnog dela komunalne delatnosti. Proizvodnja je zbirni izraz rezultata rada koji imaju predmetni oblik ili oblik proizvodnih usluga. Statisticka praksa utvrdjuje obim proizvodnje u predmetnom obliku na osnovu propisane Nomenklature proizvoda. Preduzeca su duzna da u izvestajima koje podnose statistickim zavodima, odnosno sluzbama, iskazuju svoju proizvodnju na osnovu Nomenklature. Nomenklatura je propisana sema koja omogucavapribavljanje jednoobraznih podataka o proizvodnji.
Proizvod se javlja kao rezultat rada predmetnog oblika na kojem je izvrsen zaokruzeni tehnoloski proces rada. Tako se, na primer, stabljika kudelje javlja kao proizvod poljoprivrede, a kudeljno vlakno, kudeljno predivo i tkanine kao proizvodi tekstilne industrije. Medjutim, njihova funkcija s gledista tekstilne industrije nije ista. Kudeljna stabljika je za tekstilnu industriju sirovina, kudeljno predivo je poluproizvod, a kudeljne tkanine finalni industrijski proizvod.
Uopste, kao sirovina uzima se proizvod na kojem u okviru preradjivacke industrije nije izvrsen nikakav preradjivacki rad. Polufabrikanti su uvek industrijskog porekla i rezultat su delimicne obrade sirovina. Obelazje finalni proizvod imaju proizvodi koje nije potrebno obradjivati.
U podeli proizvoda prema dovrsenosti posebno mesto zauzima nedovrsena proizvodnja. To su proizvodi koji se nalaze u proizvodnom procesu i na kojima je potrebno izvrsiiti dalje operacije da bi prosli kroz zaokruzeni proces rada. Po svojoj sustini, nedovrsena proizvodnja se nalazi izmedju sirovine i polufabrikata ili izmedju polufabrikata i gotovog proizvoda. Slicno tome, u gradjevinskoj delatnosti gradjevine su nedovrsene sve dok se ne osposobe za upotrebu prema svojoj nameni.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari