Odlomak

Svetska trgovinska organizacija je međunarodna multilateralna organizacija koja je smišljena s ciljem da nadgleda i liberalizuje međunarodnu trgovinu. Organizacija je nastala 1. januar 1995, i naslednik je Opšteg sporazuma o tarifama i trgovini (General Agreement on Tariffs and Trade, GATT), koji se načinjen 1947. i koji je ostao na snazi skoro pet decenija kao de fakto međunarodna organizacija.

STO ima 151 zemlja članica a 30 zemalja – kandidata prijem u članstvo. Član ove organizacije može da postane svaka država ili zasebna carinska teritorija koja poseduje punu autonomiju u vodjenju svoje spoljnotrgovinke politike kao i ostalih politika koe su regulisane pravilima STO-a na osnovu uslova koji se, u vezi sa tim, dogovore izmedju nje i ostalih članica ove organizacije.

STO predstavlja i forum za pregovore i rešavanje sporova svojih članica u vezi svih pitanja koja su relevantna za medjusobne trgovinske odnose iz odomena sporazuma i aranžmana obuhvaćenih Sporazumom o osnivanju STO; foru za buduće multilaterane pregovre svojih članica na planu dalje liberalizacije svetske trgovine u svim njenim segmentima, kao i okvir za primenu rezultata do kojih se dodje u takvim pregovorima.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Carinski sistem i politika -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Srbija,  Beograd,  Beogradska poslovna škola Visoka škola strukovnih studija  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari