Odlomak

UVOD
Život je neprocenjiv.
Da bismo živeli u svetu sigurnosti važno je da zaštitimo sebe i svoju porodicu od finansijskih posledica nesrećnog slučaja. Životno osiguranje je jedan od najboljih načina da postignemo taj cilj.
Neočekivani događaji i nezgode stvarno mogu ugroziti naše životne planove. Posedovanjem prave zaštite možemo obezbediti veoma značajnu finansijsku podršku u tim situacijama. Novac ne može olakšati emocionalni šok ali može pomoći da se ublaže negativne finansijske posledice i omogući da imamo barem jednu brigu manje u stresnim okolnostima.
Nikada nije kasno da započnemo štednju kroz životno osiguranje za važne finansijske datume kao što su školovanje, venčanje ili kupovina stana za našu decu ili za našu mirnu budućnost. Upravo zato ljudi osećaju potrebu za sigurnošću i postaju sve više svesni činjenice da se sami moraju pobrinuti za finansijsku sigurnost, kako sebe tako i svojih bližnjih.
Osnovna specifičnost osiguranja života je u tome što predstavlja kombinaciju osiguranja od osiguranog rizika i štednje. Osiguranje života nastaje na osnovu ugovora o osiguranju.
Osiguranje je jedan oblik upravljanja rizikom, prvenstveno usmeren na smanjenje finansijskih gubitaka. Osiguranje je prenos rizika sa osiguranika na osiguravajuće društvo, uz plaćanje premije osiguranja.
Osnovna ideja koja leži iza osiguranja je povezivanje rizika velikog broja sličnih agenata u jedan fond, tako da zakon verovatnoće, zakon velikih brojeva , obezbedi da se samo relativno mali broj nepovoljnih događaja ostvari u jednoj godini. Trošak tog malog broja događaja može lako biti podnet od strane velikog vroja osiguranika. Na primer, pojedinci znaju da je rizik požara u njihovoj kući mali, ali ga se boje zato što bi posledice bile veoma nepovoljne; stoga su spremni da plate osiguranje protiv požara; osiguravajuća društva primaju uplatu premija zašto što znaju, a na osnovu statistike, da će se kod velike grupe agenata dogoditi mali broj požara; stoga je i osiguravajuća premija za požare obično niska.
Osiguranje, izbegavanje, ublažavanje i prenos rizika, smanjuju neizvesnost pojedinca i organizacija. Osiguranjem se omogućava inteligentno upravljanje rizikom, postizanje stabilnosti i razvoja.
Osiguranje zivota predstavlja kombinaciju osiguravajuće zaštite i štednje, čime se obezbeđuje porodična i lična finansijska sigurnost.
Osiguranje života proveren je i prihvaćen oblik osiguranja i štednje u svim razvijenim zemljama Europe i sveta.
Pri opisivanju načina života, uobičajeno je koristiti reči kao što su dinamičan i nepredvidljiv . Niko ne želi misliti o smrti ili invalidnosti, ali realnost je da porodici može biti potrebna finansijska podrška u situaciji kada mi ne bi bili tu da se za to pobrinemo. Naši prihodi omogućavaju porodici normalan život. Životno osiguranje osigurava naše prihode i predstavlja dodatni prihod kada dođe vreme za penziju . Ukoliko neko finansijski zavisi od nas, gotovo je sigurno da nam je životno osiguranje potrebno.
Novac uplaćen u životno osiguranje zakonskim je instrumentima maksimalno zaštićen pa stoga polisa osiguranja života po isteku trajanja osiguranja, garantuje isplatu ugovorene svote osiguranja uvećanu za propisanu dobit .
Sa polisom životnog osiguranja obezbeđujemo sebi miran san i sigurnost u budućnosti.
Životno osiguranje je način štednje jer se po isteku osiguranog perioda isplaćuje osigurana suma uvećana za dobit. Na ovaj način obezbeđujemo sebi finansijski sigurnu starost i stvaramo kapital koji se može iskoristiti za doživotnu rentu ili se može podići odjedanput.
Tokom celog perioda štednje naš život je osiguran. U slučaju smrti osiguranika, osiguranje zbrinjava članove naše porodice i isplaćuje celokupnu osiguranu sumu a ne samo onaj deo koji je do tada uplaćen, što predstavlja osnovnu razliku u odnosu na štednju u bankama.
Životno osiguranje je tu da se finansijski pobrine za ljude koje volimo u situaciji ako nas više nema . Tu je da omogući novac za život naše porodice u slučaju prerane smrti zbog nesreće ili bolesti.
Životno osiguranje je tu da se finansijski pobrine i za nas, tako što predstavlja dodatni izvor prihoda. Po isteku osiguranog perioda uplaćeni novac uvećan za dobit može se podići ili pretvoriti u doživotnu rentu i tako omogućiti bolji životni standard.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Osiguranje

Više u Skripte

Komentari