studenti
Mesto za uspešne studente

Ekonomika poslovanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Prema udžbeniku „Ekonomika poslovanja“ Prof. dr Momčila Živkovića za Megatrend Univerzitet Primenjenih nauka, Beograd 2003

Ekonomika poslovanja

Uvod

Ekonomija

Ekonomija predstavlja naučnu disciplinu koja izučava ekonomske zakonitosti u privredi jedne zemlje, regiona. Ekonomija se može predstaviti kao upupnost ekonomskih nauka koje obuhvataju svaku ljudsku delatnost u kojoj se sreće problem ograničenih sredstava za realizaciju odabranih ciljeva. U užem značenju ekonomija se može tumačiti kao štedljivost i racionalno korišćenje raspoloživih resursa.

Ekonomika

Ekonomika kao naučna disciplina proučava delovanje ekononomskih zakonitosti u određenoj zemlji, privrednoj oblasti ili preduzeću. Ona izučava i konkretne odnose ljudi u procesu reprodukcije kao i mere i oblike ekonomske politike zemlje, privredne delatnosti ili grane. Ekonomika se bavi svim aspektima i problemima proizvodnje i reprodukcije društvenog i materijalnog bogatstva. Ekonomika ima i razvija svoje sopstvene metode istraživanja ekonomskih pojava i zakonitosti, pa stoga ekonomika izučava:

  • faktore proizvodnje
  • uslove i oblike korišćenja komponenata proizvodnje
  • efikasnost i efektivnost
  • ostvarene rezultate u procesu reprodukcije
  • raspodelu ostvarenih rezultata iz procesa rada i poslovanja

Ekonomska politika

Ekonomska politika je nauka o merama i metodama svesnog regulisanja, usmeravanja i menjanja odnosa u procesu reprodukcije jednog društva. Ekonomska politika predstavlja i praktičnu aktivnost koju sprovodi država u cilju regulisanja ekonomskog života ka odabranim ciljevima. Ona se bavi izučavanjem načela, pravila ponašanja i zakonitosti koja se javljaju u ekonomskim aktivnostima države i svesnog delovanja države u cilju njihovog poboljšanja. Ekonomska politika može da stvara povolje uslove privrednog poslovanja, ali isto tako može i da koči i usporava razvoj ekonomije.

Ekonomika poslovanja, 5.0 out of 5 based on 1 rating Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , , , ,

1 Komentar

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.