Odlomak

Uvod:

U osnovi, svi fermentacioni procesi mogu se podeliti na:
1.Anaerobna vrenja (bez kiseonika): alkoholna, mlečna, propionska,
2. Aerobna vrenja (sa kiseonikom): sirćetna, limunska, glukonska fermentacija.

Alkoholna fermentacija :
Alkoholna fermentacija je biohemijski proces u kome se ugljeni hidrati (monosaharidi) u anaerobnim uslovima, pod uticajem mikroorganizama transformišu u etil- alkohol i ugljen-dioksid, uz stvaranje nekih sporednih proizvoda (glicerin, sirćetna i mravlja kiselina i dr.).

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 + 117J
glukoza etil-alkohol ugljen-dioksid
Alkoholna fermentacija
Alkoholna fermentacija ima široku primenu za dobijanje različitih alkoholnih napitaka: (vina, rakije, piva), u industrijskom dobijanju alkohola….

Alkoholna fermentacija
Alkoholnu fermentaciju mogu izazvati predstavnici gljiva i bakterija.
Bakterije i neke plijesni stvaraju male količine alkohola.
Glavni izazivači alkoholne fermentacija su kvasci –vrste pravih kvasaca iz roda Saccharomyces.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Skripte

Jedan komentar na “Fermentacija”

blueman994 says:

Rad vam je odlican, pomiogao mi je u mom radu. Hvala. 🙂

Komentari