studenti
Mesto za uspešne studente

Graditeljsko i kulturno nasleđe Trebinja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Trebinje je najjužniji grad Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Nalazi se u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Trebinje se nalazi na značajnoj raskrsnici puteva. Današnja opština Trebinje zauzima prostor od 904 km². Prema posljednjim procjenama Trebinje ima oko 32000 stanovnika.
Bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, klima i povoljan geografski položaj, značajno su uticali da u projekciji budućnosti i razvoja Trebinja, turizam zauzme posebno, strateško mjesto. Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks, koji tvori šesnaest stoljetnih platana.
Trebinje na dvoje dijeli Trebišnjica, najduža ponornica u Evropi. Rijeka neobične ljepote i čistoće. Na desnoj obali u Policama, pored Perovića (Arslangića) mosta smještena je crkvica, kraj koje je sahranjen trebinjski župan Grd. Vlastelin Grd leži pod najstarijim poznatim stećkom u čitavoj BiH.
U Trebinju i njegovoj okolini su neki najpoznatijih srednjovjekovnih manastiri. To su: manstir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primoske eparhije. Manastir Duži je bio negdašnje sjedište Eparhije, a u 19. Vijeku sjedište ustaničkog štaba Luke Vukajlovića i Mića Ljubibratića.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.