Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio ermina555 06. novembar 2015. Prijavi dokument
‘- Fizičko-hemijski svojstva mleka –
Organoleptičke osobine mleka (senzorna svojstva):
Boja – bela (sa žućkastom nijansom).
Konzistencija – tečna.
Ukus – blago sladak.
Miris – podseća na miris životinje od koje potiče.
Fizička svojstva mleka:
1. Kiselost mleka
Aktivna kiselost – je kiselost posle muže – blago kiselo pH 6,6-6,8.
Titraciona kiselost – predstavlja broj mililitara standardnog rastvora baze upotrebljenog
za neutralizaciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikator fenol-ftalein.
Kiselost se izražava u stepenima:
stepen Soxhlet Henkela (ºSH)
stepen Thörnera (ºT)
stepen Dornica (ºD)
8ºSH = 20 ºT = 18ºD
Stepen kiselosti po Soxhlet Henkelu (ºSH) predstavlja broj mililitara rastvora NaOH
koncentracije 25 mol/l, upotrebljenih za titraciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikator
fenol-ftalein.
Za sveže mleko titraciona kiselost iznosi 6,4-7,2ºSH.
Po Pravilniku ne sme biti veća od 7,6ºSH.
Brze metode za odreĎivanje kiselosti mleka – zasnivaju se na smanjenoj stabilnosti
kazeina usled povećane kiselosti, pa kada se u mleko doda odreĎena koncentracija i količina
etanola dolazi do dehidratacije micela kazeina i njihovog prelaska iz rastvorenog stanja u gel.
Koriste se:
alkoholna proba
dvostruka alkoholna proba
3
alizarol proba i
crvena proba
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio andjadja 08. april 2023.
Objavio mivanica84 03. avgust 2022.
Objavio studenti.rs 05. maj 2021.
Komentari
You must be logged in to post a comment.