Odlomak

‘- Fizičko-hemijski svojstva mleka –
Organoleptičke osobine mleka (senzorna svojstva):
 Boja – bela (sa žućkastom nijansom).
 Konzistencija – tečna.
 Ukus – blago sladak.
 Miris – podseća na miris životinje od koje potiče.
Fizička svojstva mleka:
1. Kiselost mleka
Aktivna kiselost – je kiselost posle muže – blago kiselo pH 6,6-6,8.
Titraciona kiselost – predstavlja broj mililitara standardnog rastvora baze upotrebljenog
za neutralizaciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikator fenol-ftalein.
Kiselost se izražava u stepenima:
 stepen Soxhlet Henkela (ºSH)
 stepen Thörnera (ºT)
 stepen Dornica (ºD)
8ºSH = 20 ºT = 18ºD
Stepen kiselosti po Soxhlet Henkelu (ºSH) predstavlja broj mililitara rastvora NaOH
koncentracije 25 mol/l, upotrebljenih za titraciju kiselih grupa u 100 ml mleka uz indikator
fenol-ftalein.
 Za sveže mleko titraciona kiselost iznosi 6,4-7,2ºSH.
 Po Pravilniku ne sme biti veća od 7,6ºSH.
Brze metode za odreĎivanje kiselosti mleka – zasnivaju se na smanjenoj stabilnosti
kazeina usled povećane kiselosti, pa kada se u mleko doda odreĎena koncentracija i količina
etanola dolazi do dehidratacije micela kazeina i njihovog prelaska iz rastvorenog stanja u gel.
Koriste se:
 alkoholna proba
 dvostruka alkoholna proba
3
 alizarol proba i
 crvena proba

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 62 stranica
  • Higijena mleka Marija Pajic
  • Školska godina: Marija Pajic
  • Skripte, Veterina
  • Srbija,  Novi Sad,  Poljoprivredni fakultet, Novi Sad  
  • ,

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari