studenti
Mesto za uspešne studente

Informacioni sistem u primarnom zdravstvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

U današnje vreme svi smo svedoci velikog uticaja računarstva odnosno informatike u svim svim segmentima života, što se posebno odnosi na nauku i tehnologiju. Naravno, nezamislivo je da se bilo koja vrsta istraživanja sprovede bez upotrebe globalne mreže gde se može naći velika količina podataka i informacija. Imajući to u vidu i medicina kao nauka nije pošteđena uticaja nužnog uslova – Interneta.

Kada je reč o upotrebi računara u medicini, kao i u ostalim oblasima, ista doprinosi znatnom unapređenju *poslovanja*, prevazilaženja poblema koja se tiču papirologije, kartoteka itd. Svima je poznato da su kartoteke (koje kod nas i dalje postoje) veoma ne praktične, pre svega zbog njihove veličine, dok je neverovatna visprenost i iskustvo potrebno za pronalaženje pravog kartona. Pomenuto dovodi do nervoze, ionako bolesnog pacijenta, do uzrujavanja lekara, nepravilne dijagnoze i svega što je veoma dobro poznato ljudima koji drugi deo života provedu po čekaonicama naših bolnica.
Glavni cilj uvođenja računara jeste prevazilaženje gore pomenutih problema, uspostavljanje tzv. elektronskih kartona za pacijente koji će sadržati snimke sa svih aparata, lekove koje pacijent mora da koristi, koja je terapija, da li je treba promeniti itd.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.