studenti
Mesto za uspešne studente

Osnovi primene kompjuterske tehnike

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

UVOD

Kada je Elvin Tofler (Alvin Toffler) 1970 godine objavio svoju prvu knjigu «Šok budućnosti» («Future Schock») zaista je šokirao svetsku javnost svojim revolucionarnim pogledima na svet. A kada je 1980 objavio knjigu «Treći talas» («The Third Wave»), dileme više nije bilo. Po Tofleru nisu postojale vremenske epohe kao što su: kameno doba, feudalizam, kapitalizam,
socijalizam i sl… Karl Marks i Fridrih Engels su bili u jednom delu njihove teorije «pobijeni». Tofler je propagirao, a danas se pokazuje da je to zaista tačno, sledeće: postoje samo tri epohe – predindustrijska, industrijska i postindustrijska. Te tri epohe su trajale različito. U postindustrijskoj eri, u kojoj danas živimo, pronalasci, tehnika i naročito znanje dolaze do izražaja. Tofler je u svojoj knjizi «Treći talas» predvideo internet, rad od kuće i slične stvari.

 

Leksus i maslinovo drvo

Nije prošlo mnogo vremena od Toflerovih predviđanja, a prognoze su počele da se ostvaruju. Najpre u najrazvijenijim zemljama sveta kao što su SAD, Japan, Velika Britanija, Nemačka i Francuska. Talas je počeo da se prostire po celoj Zemaljskoj kugli. Komponovan je pojam globalizacija. Ma kako globalizacija označavala «globalno selo» ili tome slično, neki regioni su postali manje globalni neki više. Religijske, kulturološke i tehnološke razlike su izašle na videlo. I nije sve krenulo odjednom, mada se kasnije tehnološki prodor pretvorio u lavinu. Od pojave «Trećeg talasa» i dalje je na snazi bila podela na dva pola: zapadni čiji je predvodnik bila SAD, i istočni na čijem je  čelu stajao SSSR. «Hladni rat», koji je doprineo strahovitoj trci u
naoružanju i doprineo tehnološkom napretku nije bio održiv zajedno sa pojmom globalizacije. Promene su morale da se dese. Pad Berlinskog zida prouzrokovao je neophodnu lavinu.
Godine 1999, Tomas Fridmen (Thomas Friedman), američki novinar objavljuje knjigu «Leksus i maslinovo drvo» («Lexus and Olive Tree») u kojoj tvrdi da je pad Berlinskog zida prouzrokovao lančanu reakciju u razvoju civilizacije. Tvrdi da je «…svet samo 10 godina star…», aludirajući da se vreme tehnoloških promena ubrzalo od pada Berlinskog zida, 3‐ćeg oktobra 1989 godine. «Simbol hladnog rata je bio zid, simbol našeg doba je veb»  ‐  zaključuje Fridmen.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.