studenti
Mesto za uspešne studente

Kondicija nogometaša

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

POJAM, CILJEVI I ZADACE KONDICIJSKOG TRENINGA NOGOMETAŠA
U teoriji i praksi sportske pripreme nogometaša koriste se razni nazivi za kondicijsku pripremu kao što su atletska, psihofizicka, fizicka, psihomotorna, tjelesna, motoricka, funkcionalno-motoricka i fitness priprema. U nogometnoj akademiji opredijelili smo se za naziv kondicijska priprema, jer se on najviše koristi u sportu a i u duhu je nove teorije treninga najprihvatljiviji. Kondicijski trening spada u prostor kondicijske pripreme.

U novije vrijeme veci broj autoriteta iz podrucja kondicijskog treninga postavili su razlicite sustave trenažnog rada. Posebno interesantan segment ovog problema prepoznaje se u pristupu razlicitih autora (kondicijskih trenera) prema usmjerenosti kondicijskog treninga. Bangsboo (1994) razlikuje nekoliko podtipova kondicijskog treninga: aerobni (regeneracijski, nisko i visoko intenzivni), anaerobni (brzina i brzinska izdržljivost), trening jakosti (bazicni i funkcionalni), trening brzinske i dugotrajne mišicne izdržljivosti, te trening koordinacije i fleksibilnosti. Weineck(1995) govori i slijedecim oblicima kondicijske pripreme: treningu brzine, okretnosti, snage (brzinske i maksimalne) i izdržljivosti (aerobne i snažne). Milanovic (1997) u okviru fizicke pripreme sportaša razdvaja trening funkcionalnih sposobnosti i trening motorickih sposobnosti. Osnove metodike treninga funkcionalnih sposobnosti cini anaerobno i aerobno treniranje s temeljnim nacelima razvoja osnovnih funkcionalnih mehanizama. Trening motorickih sposobnosti ukljucuje sustave za razvoj i održavanje snage, brzine, izdržljivosti, gibljivosti, koordinacije i preciznosti, te kombiniranih motorickih sposobnosti. Cjelokupnu kondicijsku pripremu autor dijeli na opcu, osnovnu i specificnu.Rezultati istraživanja i prakticnih spoznaja veceg broja autora o strukturi kondicijskog treninga upucuje na raznolikost pristupa ovome segmentu sportske pripreme. Iako postoje određene slicnosti između razlicitih pristupa, znakovito je da svaki od strucnjaka predstavlja pojedine specificnosti koje su odraz povijesnih, sociokulturalnih, znanstvenih i strucnih znakovitosti okruženja u kojem navedeni eksperti djeluju.

Nogomet jedna je od najpopularnijih sportskih igara današnjice. Prema kriteriju strukturalne složenosti nogomet spada u grupu polistrukturalnih kompleksnih sportova. Da bi nogometaš bio u stanju izvršavati nogometne zadace mora posjedovati potrebni nivo izdržljivosti (aerobne i anaerobne), snage (maksimalne snage, eksplozivne snage, brzinske snage) i brzine (brzine reakcije, startne brzine, maksimalne brzine). Potrebni nivo sposobnosti moguce je postici jedino sustavnim provođenjem treninga kondicijske pripreme. Kondicijska priprema podrazumijeva razvoj svih tjelesnih sposobnosti koje su potrebne za postizanje vrhunskog sportskog rezultata u nogometu. Paralelno sa razvojem nogometa (brzine i dinamike nogometne igre te tehnicko-taktickih zahtjeva) rasla je važnost kondicijskog treninga.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.