studenti
Mesto za uspešne studente

RCM vsTPM (Reliability Centred Maintenance VS Total Productive Maintenance)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Predmet istraživanja ovog rada je uporedna analiza održavanja prema pouzdanosti (RCM) i totalno produktivnog održavanja (TPM).

Održavanje kao pojam može se objasniti kao skup najraznovrsnijih postupaka koji se primenjuju radi odlaganja ili potpunog sprečavanja oktaza tehničkog sistema.

Sistem održavanja određenog tehničkog sistema može da se realizuje na više načina, u više međusobno različitih varijanti. Pojedine varijante, odnosno pojedina rešenja sistema održavanja mogu da se razlikuju u nizu detalja, ali i u osnovnim, za sistem bitnim obeležjima. Ovo se odnosi pre svega na koncepciju sistema održavanja, a zatim na primenjenu tehnologiju i organizaciju. Pod koncepcijom sistema održavanja podrazumeva se princim donošenja odluka o vremenu u kome treba da se sprovode postupci održavanja.

U radu su data osnovna obeležja sistema održavanja i savremeni pristupi održavanju koji su nastali u proizvodnji transportnih sredstava, tj. osnovna obeležja i uporedna analiza Održavanja prema pouzdanosti (RCM) i Totalno produktivnog održavanja (TPM).

Američka avionska industrija razvila je pristup za održavanje aviona koji je doveo do razvoja održavanja prema pouzdanosti (RCM), a japanska automobilska industrija pristup totalno produktivnog održavanja (TPM).

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.