Ispitivanje karakteristika tkanina za specijalne namjene
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Skripte, Medicina, Tehnologija
Objavio Maja159 20. maj 2015. Prijavi dokument
1.Uvod
Ispravnost životnih namirnica je esencijalna za zdravlje potrošača. Zbog toga se mora vršiti njihova stroga kontrola kvaliteta. Namirnice mogu biti neispravne usled neispravnih sirovina, greške u proizvodnji (tehnologija proizvodnje, zagađenje neorganskim ili organskim jedinjenjima, kontaminacija mikroorganizmima) ili dugog stajanja pre upotrebe (umnožavanje mikroorganizama). Porastom trgovine i uvoza prehrambenih proizvoda, produžava se vreme transporta namirnica do krajnjih potrošača, a time i povećava mogućnost razvoja nepoželjnih mikroorganizama.
U ovom seminarskom radu će biti obrađen bakteriološki pregled mleka. Pod mlekom, u širem smislu reči, podrazumeva se tečnost bele boje, specifičnog mirisa i ukusa, koju izlučuju mlečne žlezde ženki sisara, izvesno vreme posle partusa, i koja služi za ishranu mladunaca. Mleko različitih vrsta sadrži iste komponente, ali njihov međusobni odnos može biti veoma različit.
Sastav mleka zavisi od mnogih faktora (vrsta, rasa, period laktacije, ishrana i dr.). Prosečan hemijski sastav mleka domaćeg govečeta je sledeći:
• voda – 87,5 %,
• proteini (kazein, albumin, globulin) – 3,6 %,
• ugljeni hidrati (laktoza) – 4,7 %,
• mlečna mast u obliku emulzije – 3,5 %,
• mineralne materije – 0,7 %,
• bezazotne materije: lecitin, holesterin, enzimi, vitamini
1.1.Mikrobiološki pregled mleka
Zbog svog sastava mleko predstavlja veoma pogodnu podlogu za razvoj mikroorganizama, među kojima mogu biti patogeni za čeveka. Nakon muže mleko sadrži oko 1000 mikroorganizama u 1 ml. Vremenom se njihov broj uvećava, i usled njihovog metabolizma menjaju se senzorna, fizička i hemijska svojstva mleka. Kao kontaminanti mleka najčešće se navode mikrokoke (Micrococcus, Staphylococcus), fekalne enterokoke (Enterococcus facalis), enterokoke mastitisa (Enterococcus. agalictiae, E. dysgalactiae), asporogene i sporogene grampozitivne štapićaste bakterije (Microbacterium, Corynebacterium, Arthobacter, Kurthia, Bacillus) i asporogene gramnegativne bakterije (Pseudomonas, Acinetobacter, Flavobacterium, Enterobacter, Klebsiella, Escherichia, Serratia, Alcaligenes).
S obzirom da su mnogi mikroorganizmi prisutni u mleku štetni za čoveka, Pravilnikom o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica u prometu, propisane su obavezne mikrobiološke analize mleka:
• Određivanje ukupnog broja bakterija u 1 ml ili 1 g,
• Izolovanje i identifikaciju vrsta roda Salmonella,
• Izolovanje i identifikaciju koagulaza pozitivnih stafilokoka,
• Izolovanje i identifikaciju vrsta roda Proteus,
• Izolovanje i identifikaciju E. coli,
• Izolovanje i identifikaciju sulforedukujućih bakterija.
Mikrobiološkom kontrolom je obuhvaćeno:
• Sirovo mleko,
• Sterilizovano mleko,
• Pasterizovano mleko dok se nalazi u mlekari,
• Pasterizovano mleko u času prodaje potrošačima,
• Mleko u prahu,
• Zgusnuto zaslađeno mleko,
• Zgusnuto zaslađeno obrano mleko,
• Zgusnuto nezaslađeno mleko,
• Zgusnuto nezaslađeno obrano mleko.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.