studenti
Mesto za uspešne studente

Uvod u medicinsku etiku

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Vršenje raznovrsnih eksperimenata na životinjama imalo je veoma značajnu ulogu u razvoju prirodnih nauka, a posebno medicine. Oni su omogućili pobjedu nad mnogim bolestima poput difterije, dijabetesa, dječije paralize, velikih boginja i bijesnila, a doprinijeli su i napretku u oblasti hirurgije, posebno kada je riječ o presađivanju organa.

Sa druge strane, poznato je da se ogledi na životinjama često vrše i iz ne baš tako uzvišenih pobuda. Tako, farmaceutske kompanije testiraju nove šampone i kozmetiku namijenjenu tržištu ubrizgavanjem koncentrovanih rastvora u oči zečeva, što se inače naziva Drajzov test (theDraize Test).

Na životinjama se testiraju i aditivi u ishrani i vještačke boje i konzervansi – procedurom pod nazivom LD 50 (The Lethal Dose 50% Test) koja treba da ustanovi „smrtonosnu dozu“, odnosno nivo potrošnje po kome je 50% uzorka dovoljno da ubije životinju. U toku samog procesa, gotovo sve životinje se ozbiljno razboljevaju, a značajan dio njih i ugine.Okrutni eksperimenti na životinjama vrše se i u vojsci.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.