studenti
Mesto za uspešne studente

Emocionalna inteligencija lidera

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Liderstvo je proces tokom koga jedna osoba utiče na članove grupe, radi ostvarivanja definisanih ciljeva grupe ili organizacije.

Hronološki gledano pristup liderstvu je započeo traganjem za osobinama uspješnih lidera. Pristup liderstvu kao grupi individualnih osobina ima u fokusu isključivo lidera, a ne njegove sledbenike i situacije u kojima se ova interakcija odvija.

Liderstvo shvaćeno kao skup osobina značajno je i za lično unaprjeđenje i razvoj nosilaca ove funkcije. Sagledavanjem i komparacijom sopstvenih osobina sa „oglednim primjerom“, menadžeri mogu steći predstavu o svojim prednostima i slabostima i bolji uvid u to kako ih drugi u organizaciji vide.

Pored toga, slika posjedovanih osobina može menadžerima da pomogne da utvrde da li posjeduju kvalitete za dalje napredovanje na ljestvici u organizaciji. Kroz poređenja lideri dobijaju jasniju sliku o tome kakvi su i kako se uklapaju u organizacionu hijerarhiju. Taj uvid daje priliku da se lideri mogu potruditi da unesu promjene u to što rade ili gdje rade sa ciljem da povećaju liderski potencijal osobina koje posjeduju.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.