studenti
Mesto za uspešne studente

Organska đubriva

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

ĐUBRENJE ZEMLJIŠTA

Svaka biljka prima iz svoje sredine (zemljište i atmosfera) elemente odnosno hemijska jedinjenja koji su joj potrebna za život. To jednako vredi i za gajene biljke. Telo gajenih biljaka, izuzevši vodonik i kiseonik, uglavnom je izgrađeno od ugljenika (približno 40%), dok na ostale elemente otpada malo, tek 5-10%. Biljke primaju ugljenik, vodonik i kiseonik iz atmosfere i zemljišta, najviše kao ugljeni dioksid i vodu, a ostale hemijske elemente odnosno jedinjenja iz zemljišta.
Gajenje biljke troše mnogo više hranjiva u istom vremenskom razdoblju, a naročito u tome što znatan deo vezanih hranjiva u biljci (seme, koren, gomolj, vegetivna masa itd.) iskorišćuje čovek i domaće životinje kao hranu ili sirovine za industrijsku preradu. Na taj se način prekida kruženje materije biljnih hranjiva. Posledica je toga stalno osiromašenje u aktivnim biljnim hranjivima na antropogenom zemljištu.
Biljke ne mogu primati hranjiva bez vode, koja u najvećoj meri izgrađuje biljni organizam (od nekoliko do više od 90%). Ako nema dovoljno vode iz atmosfere i zemljišta, a ne moţe se dodati natapanjem, ili će se biološki prirod znatno smanjiti, ili gajenje biljaka nije moguće. Što se tiče hranjiva koje gajene biljke primaju iz zemljišta, njih ima u različitim količinama, ali nikada dovoljno za trajno iskorišćavanje bez nadoknađivanja (đubrenje). U zemljištu dolazi do aktiviranja hranjiva iz rezerve zemljišta (organske i mineralne), a nešto ulazi u zemljište oborinama. Međutim, te su količine male i ne bi mogle zadovoljiti stvaranje prosečnih prinosa, a pogotovo visokih.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.