studenti
Mesto za uspešne studente

Mali Albert

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kada se spominju časovi psihologije, jedna od retkih priča o psihološkim eksperimentima u prošlosti koje se svi sećaju, bila je priča o malom Albertu. Ovaj eksperiment bio je jedan od najintrigantnijih i etički najupitnijih eksperimenata u psihologiji.

Eksperiment sa malim Albertom je bilo istraživanje emocionalnog uslovljavanja, gde su Votson i Rajnerova hteli da pokažu da se strahovi mogu steći učenjem, i da nisu nužno posledica nesvesnih procesa, što je u to vreme bilo ustaljeno mišljenje pod uticajem psihoanalize.

Emocionalno uslovljavanje je oblik klasičnog uslovljavanja za koje je vezan Pavlovljev eksperiment gde je on psu, koji se nalazio u izolovanoj sobi, istovremeno puštao zvuk metronoma i davao hranu. U početku zvuk metronoma nije izazivao lučenje pljuvačke, ali posle izvesnog broja ponavljanja, zvuk metronoma (neutralna draž) počeo je da izaziva lučenje pljuvačke.  Prema Pavlovljevom shvatanju osnovni uslov stvaranja tj. učenja uslovne reakcije, jeste dodir dve draži u vremenu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.