Odlomak

Rakija je žestoko alkoholno piće. Dobija se jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem voća, raži, krompira i sličnog. U slučaju kada se rakija proizvodi od voća koje ima nešto niži procenat šećera, kao što je jabuka, vrši se višestruka destilacija mase, da bi se dobila željena koncentracija alkohola i čistoća napitka.
Slika 1. Rakija
Masa se uglavnom destiliše tri puta i takvim postupkom se dobija rakija jačine 45° (procenat alkohola).
Posle prve destilacije dobija se tzv. „meka“ rakija sa manjim procentom alkohola, a ponovnom destilacijom „meke“ rakije dobija se „prepečenica“. Radi ubrzanja procesa vrenja nekad se dodaje šećer što povećava

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Tehnologija Jakih Alkoholnih Pica dr Dragana Stanisavljevic
  • Školska godina: dr Dragana Stanisavljevic
  • Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
  • Srbija,  Prokuplje,  Visoka poslovna škola strukovnih studija u Blacu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari