Odlomak

 

Koren soje je vretenast, dobro razgranat i dubok – prodire do dubine od 100 – 150 cm, pa je znatan deo biljke u podoraničnoj zoni. Na korenu soje formiraju se kvržice sa kvržičnim bakterijama (slika 2), što joj daje svojstvo najboljeg preduseva i blagotvorne kulture.

Soja iznosi kotiledone pri nicanju i oni delimično asimilišu. Kotiledoni mogu da obavljaju fotosintezu, ali prvenstveno služe kao izvor hrane za mladu biljku do prelaska na autotrofni način ishrane. Stablo je uspravno, člankovito, uglavnom granato, najčešće obraslo maljama (mada ima i genotipova bez malja), kod domaćih sorti visoko od 85 – 120 cm (najčešće 90 – 105), u početku zeljasto, ali vremenom odrvenjava. List je troper, a liske su ovalnog i jajastog do rombičnog i klinastog oblika. Samo su prva dva (primarna) lista prosti, jer imaju po jednu lisku i raspoređeni su naspramno, a troperi listovi su raspoređeni naizmenično.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 15 stranica
  • Oplemenjivanje biljaka prof. dr. Veselinka Zečević
  • Školska godina: prof. dr. Veselinka Zečević
  • Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
  • Srbija,  Bačka Topola,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za biofarming u Bačkoj Topoli  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari