Odlomak

IZVOD

U seminarskom radu je predstavljena tehnologija dobijanja piva. Tehnološki proces proizvodnje piva obuhvata tehnologiju proizvodnje slada i sladovine, glavno i naknadno vrenje i na kraju završnu fazu tehnologiju dobijanja piva, nakon čega se pivo puni u određenu ambalažu i šalje u promet. Dat je i foto prikaz.

  Ključne reči: pivo, tehnologija slada, tehnologija sladovine, hmelj, glavno i naknadno vrenje.

 

 

 
U V O D

Prema drevnim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Vavilonci prozivodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e. Imali su 16 sorti piva a za varenje su koristili ječmeni slad i pšenicu.

Odavde se prenela proizvodnja piva u drevni Egipat, Persiju, Grčku i dr. zemlje. Egipćani su znali da prave pivo već 2000 godina p.n.e., a Grci su, primajući civilizaciju od njih, naučili i veštinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale evropske zemlje.

U tim vremenima pivo je pravljeno iz slada, ali bez hmelja, tako da je dobijen proizvod bio veoma kiseo. Tada su u pivo dodavali različite trave – pelin, lupin glog, šafran i dr.

Primena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva. Hmelj se prvi put počeo koristiti u Novogorodskoj Rusiji. Usavršavanje parne mašine veoma se povoljno odrazilo na razvitak pivarstva.

Najvažniji tehnički pronalazak predstavlja pronalazak mašine za hlađenje. Zahvaljujući najvažnijim naučno-tehničkim dostignućima u 19. veku stvoreni su uslovi za pretvaranje usitnjenih preduzeća u velike mehanizovane fabrike piva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari