Ponašanje u organizaciji
Objavio goja91 24. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio Eleonoraaa 11. april 2014. Prijavi dokument
IZVOD
U seminarskom radu je predstavljena tehnologija dobijanja piva. Tehnološki proces proizvodnje piva obuhvata tehnologiju proizvodnje slada i sladovine, glavno i naknadno vrenje i na kraju završnu fazu tehnologiju dobijanja piva, nakon čega se pivo puni u određenu ambalažu i šalje u promet. Dat je i foto prikaz.
Ključne reči: pivo, tehnologija slada, tehnologija sladovine, hmelj, glavno i naknadno vrenje.
U V O D
Prema drevnim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Vavilonci prozivodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e. Imali su 16 sorti piva a za varenje su koristili ječmeni slad i pšenicu.
Odavde se prenela proizvodnja piva u drevni Egipat, Persiju, Grčku i dr. zemlje. Egipćani su znali da prave pivo već 2000 godina p.n.e., a Grci su, primajući civilizaciju od njih, naučili i veštinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale evropske zemlje.
U tim vremenima pivo je pravljeno iz slada, ali bez hmelja, tako da je dobijen proizvod bio veoma kiseo. Tada su u pivo dodavali različite trave – pelin, lupin glog, šafran i dr.
Primena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva. Hmelj se prvi put počeo koristiti u Novogorodskoj Rusiji. Usavršavanje parne mašine veoma se povoljno odrazilo na razvitak pivarstva.
Najvažniji tehnički pronalazak predstavlja pronalazak mašine za hlađenje. Zahvaljujući najvažnijim naučno-tehničkim dostignućima u 19. veku stvoreni su uslovi za pretvaranje usitnjenih preduzeća u velike mehanizovane fabrike piva.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.