studenti
Mesto za uspešne studente

Zemljište

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Čovjek živi na površini zemljine kore. On obrađuje zemlju gajeći poljoprivredne kulture, gradeći stanove i industriju, ali svojim mnogobrojnim djelatnostima zagađuje zemljište po površini i u dubini.

U narednim poglavljima predstavljen je kratak pregled osnovnih karakteristika zemljišta, značaj, struktura, kao i zagađivanje i zaštita zemljišta. Posljednje poglavlje posvećeno je alarmantnoj situaciji u svijetu.

Zemljište je prirodna tvorevina sastavljena od čvrste (minerala i organske materije), tečne i gasovite faze i zauzima dio prostora na površini Zemljine kore, odnosno litosfere.
Zemljište se karakteriše prisustvom jednog ili nekoliko horizontala ili slojeva koji se razlikuju od početnog materijala (matične stijene) od koje nastaju većim brojem morfoloških, fizičkih, hemijskih i bioloških osobina, a koje nastaju rezultatom zajedničkog uticaja pedogenetskih faktora i procesa (akumulacija, ispiranje, promet materije i energije, kao i mogućnošću da podržavaju rast korijena biljaka).

Geneza zemljišta predstavlja, generalno, process formiranja zemljišta (solum). Djelovanjem skupa kontinualnih i diskontinualnih pedogenetskih procesa, a tokom određenog vremena, nastaju specifične morfološke, fizičko-hemijske, minerološke i biološke genetske tvorevine, koje se mogu prepoznati na zemljišnom profilu i njima pripadajućim zemljišnim horizontima.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.