Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio studenti.rs 20. oktobar 2017. Prijavi dokument
1.Povrtarstvo je grana biljne proizvodnje koja obuhvata izučavanje i proizvodnju specifične grupe biljaka koje nazivamo povrće.
2. Opšte agrotehničke mere su svojstvene za celokupnu biljnu proizvodnju i obuhvataju osnovnu, predsetvenu obradu zemljišta, djubrenje, setvu, negu i berbu povrća.
3. Specijalne agrotehničke mere se primenjuju kod više vrsti ili sorti:proizvodnja u zaštićenom prostoru, proizvodnja rasada, navodnjavanje, zaštita od bolesti, korova i štetočina, zaštita od visokih i niskih temperature, gajenje u biljnim kulisima, malčovanje.
4. Malčovanje je pokrivanje (nastiranje) zemljišta nekim materijama, koristi se za sprečavanje razvoja korova, isparavanja, očuvanja fizičkih i hemijskih osobina zemljišta ( stajnjak, kompost, treset, slama, specijalni papir, metalne ploče, PE folija). Nedostatk je što na takvom zemljištu je veća opasnost od mraza jer je slabije zračenje toplote iz zemljišta. Povrće pristiže ranije za 15-25dana.
5. Specifične agrotehničke mere se primenjuju na jednoj vrsti ili sorti. To su zakidanje zaperaka, vršikanje , kolčenje(paradajz), pinciranje (krastavac), rezidba (paprika).
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.