Odlomak

KRASTAVAC ( Cucumis sativus L. )
POREKLO I RASPROSTRANJENOST
Krastavac je poreklom iz jugoistočne Azije. U lndiji je bio poznat još pre 3.000 godina. Grci i Rimljani su ga proširili po drugim evropskim zemljama. Krastavac je kultura s veoma širokim arealom rasprostranjenosti. Gaji se gotovo u svim zemljama sveta. U Jugoslaviji krastavac se gaji
od davnina. Poslednjih godina, pod uticajem domaćeg i inostranog tržišata, sve više se proizvodi za industrijsku preradu. Seje se na oko 14. 000 ha Upotrebljavaju se fiziološki nedozreli plodovi u svežem ili prerađenom stanju. Hranljiva vrednost plodova je dosta niska: sadrže u proseku oko 4% suve materije koju sačinjavaju, uglavnom, šećeri (l,8%), proteini (0,7%), i mineralne soli (0,4%). Količina vitamina je mala.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Povrtarstvo prof. Milan Veljković
  • Školska godina: prof. Milan Veljković
  • Skripte, Agronomija
  • Srbija,  Kragujevac,  UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Agronomski fakultet  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari