studenti
Mesto za uspešne studente

Ugovor o zajmu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ugovor o zajmu je nastao kada se jedan od ugovarača obaveže da preda na raspolaganje odnosno u vlasništvo drugome ugovaraču određeni iznos novca još drugih zamjenljivih stvari, a ovaj se obavezuje da mu vrati posle izvjesnog vremena isti iznos novca, odnosno istu količinu stvari iste vrste i kvalitetu. Ugovarač koji se obavezuje da preda drugome u vlasništvo određenu količinu stvari naziva se zajmodavac, a ugovarač koji te stvari prima u vlasništvo i obavezuje se da po isteku određenog roka vrati istu količinu istog kvaliteta tih stvari sa eventualnim plaćanjem naknade naziva se zajmopimac.
Zamjenljive stvari koje se predaju u vlasništvo nazivaju se predmet zajma, a rok u kome se predmet zajma treba da vrati naziva se rok vraćanja zajma. Naknada za korišćenje predmeta zajma naziva se kamata ili interes.
Ugovor o zajmu, kao i ugovor o kupovini i prodaji, ugovor o promjeni i ugovor o poklonu, predstavlja titulus za prenos, odnosno sticanje prava raspolaganja odnosno vlasništva povodom predmeta zajma. Ali, razlikuje se od njih po tome što je sticalac prava svojine na predmet zajma (zajmoprimac) dužan da prenosiocu (zajmodavcu) po isteku određenog roka prenese na raspolaganje odnosno u vlasništvo istu količinu istog kvaliteta stvari na kojima je stekao pravo vlasništva.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.