Mineralne materije
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio Dimi legenda 03. mart 2015. Prijavi dokument
SANITARNA HEMIJA
1. Hrana, hranljive materije, nutrienti
Hrana je materijal koji u prirodnom, sirovom, prerađenom ili termički obrađenom obliku konzumiraju ljudi za zadovoljavanje fizioloških i emotivnih potreba.Hrana je nasušena potreba svakog živog organizma, neophodna za njegovo obnavljanje, održavanje, razvoj, kretanje i vršenje korisnog rada.Hrana je bilo koja materija koja apsorpcijom u ljudskom organizmu doprinosi očuvanju njegove homeostaze.Elementi neophodni za životčoveka su voda, hrana, kiseonik, toplota i pritisak.Voda je najzastupljenija supstanca u humanom organizmu, neophodna je za sve metaboličke procese i reguliše telesnu temperaturu.Hrana obezbeđuje energiju, hranljive sastojke i omogućava izgradnju tela.Postoje autotrofni i heterotrofni organizmi.Autotrofni organizmi su organizmi koji procesom fotosinteze stvaraju vlastitu hranu – šećer ( biljke i neki mikroorganizmi ). Heterotrofni organizmi nisu u stanju da proizvode neophodne supstance, već uzimaju gotovu hranu iz spoljašnje sredine – životinje i čovek.
Heterotrofni organizmi predstavljaju heterogenu grupu i dele se na:
• Herbivore – koriste hranu biljnog porekla
• Karnivore – koriste hranu životinjskog porekla
• Omnivore – hrana biljnog i životinjskog porekla – čovek
Tokom fotosinteze i proizvodnje ugljenih hidrata vrši se transformacija sunčeve, svetlose energije u hemijsku, koja se deponuje u hrani.Deponovana energija se može osloboditi procesom razgradnje ( katabolizam ) i uložiti u sintetske procese( anabolizam ).
Osnovni principi održavanja sistema kroz katabolizam i anabolizam su:
• princip održavanja materije
• princip održavanja energije
Hrana ima više različitih uloga, a najznačajnije su:
• gradivna ( rast, razvoj )
• energetska ( bazalni metabolizam, rad, održanje telesne temperature, rast i razvoj )
• enzimsko – biohemijska ( formiranje i rad enzimskih sistema )
• imuno – odbrambena
• socijalna ( utiče na psihološki status i radnu sposobnost )
• patološka ( malnutricije, intoksikacije )
Hranljivi sastojci su organske ili neorganske supstance koje su deo namirnica i koje čovek može da koristi u cilju zadovoljenja svojih životnih potreba.Hranljive materije su hemijske supstance koje se mogu izolovati iz namirnica biljnog i životinjskog porekla u čistom stanju, a služe za ishranu ljudi.
U namirnicama se hranljive materije mogu nalaziti kao:
• slobodni– koji se mogu resorbovati direktno u git – u kao što su pojedini monosaharidi, aminokiseline i vitamini.
• vezani– u sastavu proteina, iskoristljivih polisaharida ili masti.
Hranljive materije se mogu podeliti na:
• Makro nutriente: Energetske – ugljeni hidrati i masti
Gradivne – proteini, Ca i P
• Mikro nutriente: Zaštitne – vitamini, oligoelementi
Hranljivi sastojci se dele na: organske i neorganske, proste i složene, slobodne i vezane, osnovne ( ugljeni hidrati, masti i proteini ) i zaštitne ( vitamini, minerali ), energetske, gradivne, makronutrienti, mikronutrienti, esencijalne ( ne mogu se sintetisati u organizmu, moraju se uneti hranom ) i neesencijalne ( mogu se sintetisati u organizmu ).
Fiziološka def.namirnica glasi: namirnice su uglavnom prirodni proizvodi složenog sastava, koje u podesnim odnosima sa drugim namirnicama mogu da obezbede normalan tok života jedinke.
Hemijska def.namirnica glasi:životne namirnice su prirodne kombinacije hranljivih sastojaka kao što su proteini, lipidi, ugljeni hidrati, mineralne materije i vitamini.
Def. po zakonu o zdravstvenoj ispravnosti hrane glasi:životne namirnice predstavljaju sve što se koristi za hranu i piće u prerađenom, poluprerađenom ili neprerađenom stanju.
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio batakari 19. februar 2024.
Objavio mitrovicm993 20. decembar 2023.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.