studenti
Mesto za uspešne studente

Osiguranje u drumskom transportu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

1. UVOD
Cestovni promet je proces premještanja, odnosno prijevoza osoba i/ili stvari vožnjom po ulicama tj. cestama. Jedan je od bitnih obilježja suvremene civilizacije. Predstavlja dio sveobuhvatnog prometnog sustava i najzastupljeniji je vid masovnog i individualnog transporta zahvaljujući prednostima koje ima u odnosu na ostale vidove prometa.

Promet ne predstavlja problem sam za sebe, već se problemi prometa pojavljuju u odnosima i aktivnostima ljudskog djelovanja. Porast broja motornih vozila i relativno mali obim porasta suvremene cestovne mreže, kao i činjenica da u prometnim nesrećama danas u svijetu smrtno strada daleko više ljudi nego iz bilo kojeg drugog razloga (požari, poplave, zemljotresi itd.) istaknuli su u prvi plan problem sigurnosti prometa.

Upravo problematika sigurnosti prometa potiče potrebu za osiguranjem od rizika i posljedica štetnih događaja koji se mogu dogoditi svim sudionicima cestovnog prometa.

Osiguranje je jedan oblik upravljanja rizikom, prvenstveno usmjeren na smanjenje financijskih gubitaka. Osiguranje u cestovnom prometu dio je složenog sustava transportnog osiguranja. Transportno osiguranje spada u najstariju vrstu osiguranja. Može se reći je da transportno osiguranje preteča svih ostalih kasnijih vrsta osiguranja a u današnjem vremenu je zasigurno najzastupljenija vrsta osiguranja.
U modernom vremenu se djelatnost prometa, transporta i osiguranja ne može niti zamisliti bez učinkovite podrške osigurateljnih kuća. U tome je ključni čimbenik i pravna regulativa osiguranja koja definira sve odrednice osiguranja u domaćem i međunarodnom prometu.
U ovom završnom radu će se prikazati karakteristike i značaj transportnog osiguranja u odnosu na cestovni promet.

2. OSNOVNI POJMOVI I ZNAČAJKE CESTOVNOG PROMETA
2.1 Osnovni pojmovi

Cestovni prijevoz je gospodarska djelatnost premještanja (prijevoza), prijenosa robe i putnika svim vrstama cestovnih vozila i na svim vrstama cestovnih putova, bez obzira na njihovu namjenu u gospodarske svrhe.

Cestovni promet može se definirati kao organizirano kretanje cestovnih prijevoznih sredstava po mreži putova, a cestovno prometno pravo obuhvaća propise kojima se uređuje ova sfera društvenog života.

Cestovni promet je širi pojam od cestovnog prijevoza. Ako se prihvati definicija izraza promet, moglo bi se reći da cestovni promet obuhvaća prijevoz robe i putnika cestovnim prijevoznim vozilima po cestovnim putovima kao i sve operacije i komunikacije u cestovnom prijevozu. To zapravo znači da izraz cestovni promet obuhvaća i djelatnosti koje su u izravnoj ili neizravnoj vezi s cestovnim prijevozom.

Cestovni promet je uređen brojnim pravnim pravilima, s jedne strane zato što je opasna djelatnost, a s druge strane zato što je prijevoz putnika i robe posao koji se, s obzirom na njegovu vrste, uređuje odgovarajućim ugovorom.

S obzirom na to da je promet općenito opasna djelatnost, ne treba čuditi činjenica da ga svaka država uređuje mnogobrojnim propisima različitog stupnja pravne snage. Tako je u Hrvatskoj u primjeni oko 150 pravnih propisa različite pravne snage, koji se odnose samo na cestovni promet. Opći pojmovi cestovnog prometa sadržani su u Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.