studenti
Mesto za uspešne studente

Nasilje navijačkih grupa u Srbiji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sedam ljudi u Srbiji nastradalo  zbog ispoljavanja navijačkog nasilja od 2000. godine do danas. Neredi na sportskim takmičenjima i pre njih podstakli su u poslednje dve godine političku, akademsku i medijsku debatu. Incidenti na stadionu „Luiđi Ferari“, u sprezi sa incidentima tokom održavanja Parade ponosa, samo su „začinili“ postojeću debatu. Tome bi trebalo dodati i inicijative dva predsednika (Hrvatske i Srbije)  za stvaranje zajedničkog regionalnog fudbalskog takmičenja, nalik onom koji već postoji u košarci, te  za „domaćinstvo“ Evropskog fudbalskog šampionata 2020. godine.

Sport  koji ima  međunarodni karakter proizvodi ozbiljnu „dozu“ nebezbednosti, posebno na ovim prostorima. Incidenti se stalno ponavljaju, i  to  ne  samo  kao nasumično ili organizovano nasilje, već i u obliku različitih kriminalnih aktivnosti. U tekstu je naglasak stavljen na prevenciju nasilja. Rad treba da podstakne javnu raspravu o nedostatku regionalnog okvira saradnje u borbi protiv huliganizma i nasilja na sportskim priredbama međunarodnog karaktera. To činimo sažetom analizom trenutnog stanja i osvrtom na mehanizme prevencije koji postoje u nekim državama Evrope, te  EU.  Na kraju, predlažemo model regionalnog okvira saradnje.  Suština naše ideje jeste stvaranje  posebne, osme po redu radne grupe u postojećoj organizacionoj strukturi SECI centra sa sedištem u Bukureštu.  Nazvali smo je Radna grupa za prevenciju nasilja na sportskim priredbama.  Pored toga, potrebno je izgraditi kapacitete za postavljanje oficira za vezu ili kontakt tački u nacionalnim jedinicama u državama članicama koje su već oformljene.

Posebno naglašavamo da naša ideja nije stvaranje novog regionalnog tela  za jačanje saradnje u oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova iako je to trend na Zapadnom Balkanu (na inicijative Bosne i Hercegovine, te Srbije i Hrvatske), već na umu imamo nadogradnju postojećeg institucionalnog okvira Kriminalitet se danas univerzalno tretira kao jedan od najtežih društvenih problema. Uz to, gotovo da nema spora da kriminalitet maloletnika ima prvorazredni značaj i to, kako zbog specifičnosti kompleksnih potreba zaštite i brige o mladima kao osetljive populacije u razvoju i „nosiocima budućnosti” društva i čovečanstva, tako i usled važnosti sprečavanja eskalacije kriminali teta mladih i kriminaliteta uopšte.  U tom kontekstu, nasilje navijačkih grupa na sportskim priredbama je, u izvesnom smislu, konstanta koja prati razvoj sporta kao jednu od bitnih ljudskih delatnosti.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.