studenti
Mesto za uspešne studente

Siromaštvo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Siromaštvo je nezaobilazan fenomen današnjeg svijeta o kojem se svakodnevno raspravlja.Ono pogađa jednu petinu svjetskog stanovništva, a iz godine u godinu svijet se suočava sa sve većim raslojavanjem stanovništva.

Naime, proces socijalnih promjena u posljednjih tridesetak godina, koji obilježava tranzicija iz industrijskog u postindustrijski način proizvodnje, doveo je do pojave novih socijalnih rizika, pri čemu mnogi ostaju bez posla, vlada nesigurnost na tržištu rada, a karakterizira ga i starenje populacije, te rast porodične nestabilnosti.Siromaštvom se bavi multidisciplinarna stručna i naučna javnost, političke i javne organizacije kao i mediji, s različitih nivoa i perspektiva.Problem siromaštva zaokuplja različite stručnjake i naučnike, od ekonomista, političara, sociologa, socijalnih radnika, psihologa do istoričara, antropologa i drugih.Gotovo da nema profesije koju, barem posredno, ne dotiče na određeni način problematika siromaštva.
Postavlja se pitanje, koliko je, zavisno od profesije, na nivou usmjerenog djelovanja,posvećeno pozornosti problemu siromaštva? Koliko je zaista stručna i naučna javnost osviještena i upoznata s višedimenzionalnom prirodom ovog socijalnog problema?
Ono što nas konkretno zanima jeste koliko je profesija socijalnog rada, kao profesija koja je iznikla na potrebama ljudi koji žive u siromaštvu, uopšte osviještena fenomenologija siromaštva, važnost stavova i percepcije prema siromaštvu, različite modalitete djelovanja s ciljem suzbijanja siromaštva, modele prakse u radu s ljudima koji žive u siromaštvu i dr.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.