Odlomak

1.0 Uvod

 

 

Rukomet je po svojoj strukturi vrlo složena i kompleksna igra. Zbog svoje složenosti rukomet pripada grupi polistrukturalnih acikličnih kretanja sa najvećim stepenom kompleksiteta. To je sportska igra koju karakterišu raznovrsne i brojne složene kineziološke aktivnosti u kojima pored acikličnih ima i cikličnih kretanja visokog obima i intenziteta. Rukomet se svaki dan razvija u svakom smislu, najvise u samom tempu igre, tehnike i potreba za kondicijski spremnim igračima koji mogu držati ritam tokom čitave utakmice. Današnji nivo razvoja rukometa kojeg karakterišu velika dinamičnost i visok ritam igre zahteva od rukometaša izuzetnu kondicijsku pripremljenost, visok nivo tehnike u pokretu, taktičku zrelost i psihičku stabilnost.Visok nivo kondicijskih sposobnosti moguće je postići jedino sistematskim sprovođenjem treninga kondicijske pripreme. Kondicijska priprema podrazumeva razvoj i usavršavanje svih kondicijskih sposobnosti koje su potrebne za postizanje vrhunskih sportskih rezultata u rukometu. Kondicijska priprema rukometaša usmerena je na razvoj funkcionalnih (aerobne i anaerobne) i motoričkih (snaga, brzina, izdržljivost, gibkost, koordinacija, agilnost, preciznost i ravnoteža) sposobnosti. U programu kondicijske pripreme rukometaša najveću pažnju treba posvetiti onim fizičkim sposobnostima od kojih najviše zavisi uspešnost u rukometnom sportu. Jedna od vrlo važnih motoričkih sposobnosti za uspešno igranje rukometa jeste izdržljivost. Izdržljivost je specifična karakteristika ljudske aktivnosti koja predstavlja sposobnost pojedinca da održi svoju radnu sposobnost kroz duže vreme, bez obzira kakva je priroda rada koji obavlja.

Današnji rukomet se bazira na jakoj i čvrstoj odbrani koja nosi ekipu do pobjede, u kojoj su igrači sa velikim antropološkim predispozicijama ( longitudialna, transverzalna dimenzijonalnost ) kao i motoričkim sposobnostima kao što su snaga, brzina, koordinacija itd.

U ovom radu se obrađuje tema grupni elementi odbrane koja je jako složena i koju treba poblize istražiti.

 

 

 

2.0 Pojam taktike i strategije u sportu

 

 

Pojam strategija – dolazi od starogrčke riječi strategos i doslovno znači “vođenje vojske” (grč. stratos : vojska, voditi, strategos : vojskovođa). Vremenom je izgubljeno to prvobitno značenje, i koristi se da bi se označilo postupanje usmjereno ka ostvarivanju određenog cilja nakon dužeg planiranja. Pojmovi strategija i taktika su usko povezani. Oba označavaju ispravno korištenje određenih sredstava u vremenu i prostoru, pri čemu se (vrlo pojednostavljeno rečeno) strategija odnosi na cilj, a taktika na način kako ostvariti postavljeni cilj. Danas se izraz “strategija” koristi u više različitih vrsta ljudskih djelatnosti (ekonomija, politika itd.)

 

Pojam taktika – označava sva sredstva, mjere i postupke koje poduzimaju svi članovi tima u toku konkretne utakmice, radi postizanja sportskog rezultata, pobjede na utakmici. Taktika je praktična disciplina i ne može se odvojiti od prakse. Taktika je umješnost u korišćenju svih taktičkih sredstavana utakmici i povezana je sa konkretnom situacijom na takmičenju. Svaki tim koji se takmiči ima svoju taktiku.“ Svaka taktika je dobra, ne postoji loša taktika“(Pokrajac. B). Može da bude samo loše izabrana taktika u određenom trnutku. Pobjednik ima pobjedničku taktiku, a pobjeđeni gubitničku taktiku. Svrha taktike je da omogući timu i igraču da ispolji svoje superiorne karakteristike u odnosu na protivnika (u prostoru i vremenu) i onemogući protivnika da nametne svoje superiorne karakteristike.

Jos jedna definicija taktike je da ona označava sposobnost djelotvorne primjene motoričkih znanja u rješavanju situacijskih problema tokom takmičarske aktivnosti.

Ova definicija taktike je bliza objašnjenju taktike koja se koristi u pojedinim sportovima, najčešće sportskim igrama ( fudbal, košarka, rukomet, odbojka ). Za taktiku je zadužen trener koji kroz treninge i razne testove dovodi ekipu do usvajanja određenog stepena taktike i strategije koja je potrebna za ostvarivanje ciljeva ekipe, trenera ali i kluba.

Taktika se uči, planira i unapređuje treningom. U taktiku spadaju i adekvatna intuitivna i stvaralačka rješenja u takmičarskim situacijama. Jedan tim ili igrač ima taktičku snagu ukoliko se neprekidno uspješno bori sa superiornim i inferiornim karakteristikama protivnika.

Taktička snaga se ogleda u sledećim postupcima:

  • Može uspješno i brzo da otkrije taktičke prednosti protivnika i nađe za njih uspješnu odbranu i kontranapad
  • Može da otkrije protivničke slabe strane i ne dozvoli protivniku da ih prevaziđe
  • Zna da održi inicijativu u davanju golova
  • Umije da preuzme i sačuva inicijativu od protivnika
  • Kontinuirano u seriji pobjeđuje protivnike

Taktika na utakmici je uspostavljanje odnosa između taktičkih snaga dva tima ili igrača.

Taktička efikasnost rukometaša zavisi direktno od:

  • Broja i nivoa programa taktičkog djelovanja
  • Stepen usvojenosti tehničkih elemenata
  • Nivoa specifičnih fizičkih sposobnosti

Pod pojmom sredstava taktike podrazumjevamo:

  • Elementi tehnike igre
  • Elementi fizičke pripremljenosti
  • Elementi psihičke pripremljenosti
  • Elementi teorijske pripremljenosti igrača

Postoje 3 osnovne taktičke forme:

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari