Odlomak

UVOD

Glavni razlog zašto sam izabrao ovu temu jeste taj što svaka promena zahteva akciju, te verujem da svi mi koji smo na bilo koji način povezani sa sportom, a i oni koji nisu, a želeli bi da doprinesu poboljšanju stanja u sportu, treba da kažu šta misle, bez obzira na to što su možda male šanse da će ih neko čuti. Što više ljudi skreće pažnju na određene probleme, to je jači taj zajednički glas koji se buni, i budi se svest kod uspavanih, a volja kod svesnih. To je jedini način da nešto promenimo, kako u sportu, tako i van njega, pojedinačnom borbom se retko kad išta postigne. Promeniti nešto nikad nije lako, i ne dešava se preko noći, pogotovo nešto tako ukorenjeno ali ovakvi radovi (teme) sigurno podstiču promene kojima bi trebalo da se teži.
Pitanje prisutnosti morala i etike u sportu nije ništa novo za sve ljude koji imaju bilo kakav kontakt sa sportom. Nažalost, još u ranom stadijumu svog razvitka sport je bivao ukaljan raznim kršenjima morala i etike koja su često prevazilazila granice sporta, kao što to često i biva zbog ogromnog sociološkog, psihološkog, pedagoškog i ekonomskog uticaja koji sport ima.
Tako smo u davnoj istoriji imali slučajeve da su razni vladari organizovali takmičenja koja su lično voleli, ili ona u kojima su bili dobri, radi lične promocije ili svojevrsnog manipulisanja masama. Čak su se i Olimpijske igre ukidale, a dešavalo se i da njihova forma bude promenjena da bi određeni vladari (npr. Neron) mogli na njima da učestvuju, i osvajaju nagrade iako ih nisu zaslužili. Bez obzira na davnost pomenutih događaja, i tada je u sportu, kao i danas, bilo “istinskih” sportista i onih koji to nisu. Naravno, ne može se reći za svakog ko možda ne shvata značenje sporta u celosti da nije “istinski” sportista, jer ne govorimo o egzaktnoj nauci. Međutim, ma koliko pitanje morala bilo lično, veruje se da je dovoljno da se poštuju neke zdrave, opšte prihvaćene norme ponašanja i delanja u sportu.
Prepoznatljivih problema u sportu je mnogo, ne samo kod nas, nego i u svetu. Gotovo svakodnevno se mogu čuti vesti o korupciji, nameštanjima, kaznama, koriščenju nedozvoljenih sredstava itd. Realnost je da ima još mnogo drugih problema koji od ovih ne mogu ni da “dođu na red” , poput polne neravnopravnosti, neravnopravnosti između sportskih disciplina, problem kod treniranja mlađih kategorija i slično. Smatra se da se posebna pažnja mora posvetiti mladima i najmlađima, jer njihova pravilna edukacija nam daje nadu da će nove generacije moći lakše da se bave sportom, da se grade kroz sport i uživaju u njemu, ne morajući da se obaziru toliko na sve probleme koji ga prate. Ovo se možda i posebno odnosi na moral u sportu, jer se njegovo praktikovanje, a pogotovo bavljenje od “malih nogu” i u mladosti u velikoj meri odražava na izgradnju čoveka, pa čak i stvaranje ličnog identiteta.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari