Odlomak

1.Uvod

Košarka je sport sa loptom u kome dva tima od po pet igrača pokušavaju da osvoje bodove tako što će ubaciti loptu kroz obruč (koš) pod određenim pravilima.
U jednoj ekipi zajedno s igracima na klupi može da bude 12 igraca.
Od njenog izuma 1891. godine, košarka se razvila da postane istinski internacionalni sport. Sport je kasnije postao profesionalan i lige kao što su Nacionalna Košarkaška Asocijacija su se razvile. Košarka je postala Olimpijski sport 1936. godine i mada je originalno bila američki sport, brzo se proširila internacionalno i izvanredni igrači i timovi danas postoje po cijelom svijetu.

Košarka je primarno bila sport u zatvorenom prostoru, i igrala se u relativno malim prostorima (teren). Bodovi su osvajani za provlačenje lopte kroz koš odozgo (šut); tim sa više bodova na kraju utakmice, pobjeđuje. Lopta se može prebacivati na drugi kraj terena tako što se odbija od teren (vođenje, dribling) ili tako što je dodaju između saigrača. Lični kontakti (fauli) nisu dozvoljeni. Koračanje s loptom kada lopta ne odskače od teren (koraci) nije dozvoljeno kao ni vođenje lopte sa obe ruke ili hvatanje lopte tokom vođenja (dupla) takođe nije dozvoljeno.

Tokom vremena, košarka se razvila tako da sadrži tehnike šuta, dodavanja i driblinga, kao i pozicije igrača (koje nisu legalno neophodne) i napadačke i odbrambene strukture. Visina se smatra kao prednost. Dok se takmičarska košarka pažljivo reguliše, varijacije su se razvile za neobaveznu igru. Brzina i gracioznost igre, kombinavna sa bliskošću navijača akciji, čine košarku popularanim sportom.
„Košarka je timska igra, ali to ne znači da svih pet igrača moraju imati jednak broj pogodaka“.

2.Istorija košarke

Početak košarkaške igre datira prije nešto više od 100 godina (1891.) i vezan je za Springfield, Massachusetts, USA.
U to vrijeme Dr. James Naismith (radio je kao profesor fizičkog vaspitanja u tadašnjoj školi Christian Workers (danas Springfield College). Kao trener fudbalskog tima, nastojao je da izmisli neku zanimljivu igru u zatvorenom prostoru za studente tokom zimskog perioda. Za dvije sedmice osmislio je osnovna pravila nove igre.

Pet osnovnih pravila Dr. Naismith- a :
1. Igra se okruglom loptom, rukama.
2. Igrač ne može trčati sa loptom.
3. Bilo koji igrač, može zauzeti bilo koju poziciju na terenu u bilo koje vrijeme.
4. Za vrijeme igre nema fizičkog kontakta između igrača.
5. Koš je postavljen vodoravno iznad terena.

On je izabrao dvije drvene korpe za breskve i prikovao ih za zid balkona u dvorani. Visina na koju su zakovane i visile korpe bila je određena visinom balkona. Ova visina je bila 10 stopa (3,05 m) i tako slučajno idealno odabrana, nikada se nije mijenjala.
Prva utakmica igrana je fudbalskom loptom i tom prilikom je na ljestvama sjedio školski domar, koji je svaki put vadio loptu iz korpe kada su je igrači ubacili, odnosno postigli pogodak.
Nova igra postigla je veliki uspjeh. Originalnih 13 Naismith- ovih pravila bilo je bazirano na principu da su koševi postizani vještinom igrača, a potom snagom.
Pravila su objavljena 15.01.1892. godine u magazinu ”Triangle” pod nazivom ”nova igra”.
Sliku nove igre, nacrtao je japanski sudent Genzabaro Sadaku Ishikawa, koja je objavljena u magazinu ”Triangle”.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Kosarka Pane Mandic
  • Školska godina: Pane Mandic
  • Skripte, Sport
  • Bosna i Hercegovina,  Bijeljina,  APEIRON - Fakultet sportskih nauka  

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari