Odlomak

1. UVOD
Tenis vodi poreklo od staro-grčke igre “sphairistike”. Neki stručnjaci smatraju da je ova igra ponikla u Egiptu, jer igre sa loptom datiraju upravo iz te zemlje još od 1500. godine p.n.e., odakle se širi po Evropi, sa dolaskom tzv. Mura u južnu Francusku.
Najranija verzija tenisa, gde se lopta udarala rukom o zid, uskoro se proširila kroz čitavu Francusku i tokom XII I XIII veka dolazi do daljeg razvoja tenisa (dolazi do pojave korišćenja reketa, novih pravila, kao i daljeg razvoja ostalih rekvizita).
Najveći razvoj tenisa, koji je doveo ovu igru do modernih razmera, postignut je upravo u Francuskoj.Tokom XVI, XVII, i XVIII veka postaje veoma otmen sport među kraljevima i plemićima.

Tenis kao ime igre, prvi put se javlja u knjizi 1400. godine. Prvobitna verzija tenisa zvala se rojalni tenis. Sam izraz tenispotiče potiče od francuskog glagola “tenir”, što znači držite, odnosno od srednjeengleskog pojma “tenes”. Ovaj rojalni tenis dosta se razikuje od današnjeg tenisa, ali se s godinama menjao.
Nakog naglog rasta popularnosti u Francuskoj, tenis se šiti po Evropi, naročito u Engleskoj. U XIX veku dolazi do velikih promena u svetu tenisa.

Moderni tenis potiče iz Velike Britanije u kasnom XIX veku.Ubrzo j stekao veliku popularnost u Evropi, a potom i u celom svetu.Najveći razvoj desio se 1875.godine kada su počeli da se stvaraju teniski klubovi, a potom 1877. godine kada je oragnizovan prvi teniski turnir ikada, ali samo za muškarce. Time je rođen prvi Grand Slam turnor poznat pod imenom Wimbledon.
Žene su mogle učestvovati na turniru od 1884. godine, a parovi i mešoviti parovi su dodati 1913. godine.

Najprestižniji teniski turniri su Grand Slam turniri, koje čine otvorena prvenstva: Australije (Australijan Open), Francuske (French Open ili Roland Garros), Velike Britanije (Wimbledon) I Sjedinjenih Američkih Država (US Open).

U našoj zemlji, tenis su igrali prvi stranci, još 1885.godine. Krajem XIV veka poznati sportski radnik Franjo Bučar, zvanično je propagirao tenis među našim tadašnjim studentima, a 1922.godine osnovan je i savez.
Srbija kao zemlja poslednjih godina ima izuzetne igrače u ovom sportu, među kojima su najuspešniji: Novak Đoković, Jelena Janković, Ana Ivanović i drugi.

Tenis je danas poznat kao sport koji okuplja milione igrača i obožavatelja širom sveta.

2. KINANTROPOLOŠKA ANALIZA

Model antropološkog statusa čoveka podrazumeva niz karakteristika i sposobnosti čoveka, čiji je varijabilitet toliki, da se mogu definisati razlike između ljudi i definisati status svakog pojedinca.

Međutim kada se vrši analiza određene sportske aktivnosti, sa ciljem utvrđivanja onih osobina koje utiču na izvođenje te aktivnosti, neophodno je utvrditi: karakteristike date sportske aktivnosti (strukturna analiza pokreta, biomehanička i anatomska analiza pokreta) i naravno antropološki status samog sportiste koji se bavi tom aktivnosti.

Upravno kinantropološka analiza sportova objedinjuje sve te karakteristike i pruža kompletnu sliku faktora koji su neophodni za efikano i uspešno bavljenje određenim sportom.

Faktori kinantropološke analize sportske aktivnosti su određeni:
1. Analizom sportske aktivnosti (strukturna, biomehanička i anatomska amaliza pokreta)

2. Antropološkimkarakteristikama sportiste (morfološke karakteristike, motoričke sposobnosti, funkcionalne sposobnosti, kognitivne – intelektualne sposobnosti, konativne karakteristike – crte ličnosti, socijalni i zdravstveni status).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari