Odlomak

Uvodni dio ( 4 minuta )

Djeca na zahtjev vaspitača formiraju krug. Vaspitač se nalazi u sredini kruga kako bi ga sva djeca mogla vidjeti. Na znak vaspitača djeca kreću sa laganim hodanjem na prstima, petama, spoljašnjim i unutrašnjim stranama stopala. Zatim kreću sa laganim trčanjem. Na vaspitačev znak čučnu, pa nastave sa trčanjem. Vaspitač zatim govori djeci da opnašaju let aviona, voz i trčanje sa podizanjem kolena u vis.

Osnovni dio ( 17 minuta )

A) Vježbe oblikovanja ( 8 minuta )

1. Vježbe za mišiće ramena i ruku :
1) Uspravni stav, ruke su u odručenju. Pokretima ruku i kretanjem tijela oponašati kretanje krila ptice. Vježbu ponavljamo oko 5 puta.
2) Uspravni stav sa paralelnim stopalima, ruke su u predručenju. Ispruženih ruku vršiti pokrete dole-gore, kao udaranje po bubnju. Vježbu ponavljamo oko 5 puta.

2. Vježbe za trbušne mišiće :
1) Stav uspravni, široko raskoračni. Ruke u uzručenju. Pomjerati trup sa pruženim rukama u stranu, napred , nazad i kružno. Vježbu ponavljamo oko 4 puta.
2) Ležeći na leđima, ruke pružene pored tijela. Oponašati vožnju bicikla. Vježbu ponavljamo oko 4 puta.

3. Vježbe za leđne mišiće:
1) Stav uspravni , široko raskoračni. Ruke opružene pored tijela. Raditi duboki pretklon sa opruženim rukama. Vježbu ponavljamo oko 4 puta.
2) Ležeći na trbuhu, ruke pored tijela ispružene. Podizati trup od tla i vratiti se u početni položaj . Vježbu ponavljamo oko 4 puta.

4. Vježbe za mišiće nogu :
1) Stav uspravni, ruke su u odručenju. Hodati u mestu sa naglašenim podizanjem savijenih koljena. Hodati na prednjem dijelu stopala. Vježbu ponavljamo oko 5 puta.
2) Stav uspravni, ruke su na bokovima. Bočni skokovi sunožno (odrazni impuls usmjeren je u stranu ) u cik-cak liniji –skijaški skokovi. Vježbu ponavljamo oko 5 puta.

B) Dizanje i nošenje ( 9 minuta )

1)Nošenje lopte u paru ( 5 minuta )
Vaspitač dijeli djecu u dvije grupe. Jedna grupa su dječaci, a jedna djevojčice. Djeca stoje u dvije vrste, dok vaspitač demonstrira viježbu sa drugim vaspitačem. Dva djeteta stave loptu iza leđa u visini lumbalnog dela kičmenog stuba. U tom položaju, držeći loptu samo tijelima, kreću se po zadatoj putanji. U povratku, loptu postave između sebe u visini grudi, ali sada su licem okrenuti jedno ka drugom. Vaspitač stoji sa strane, posmatra, koriguje i pazi da ne dođe do povrede, dok djeca izlaze po dvoje, hodaju sa loptom i vraćaju se na začelje.

2)Nošenje lopti po krivudavoj liniji i provlačenje ( 4 minuta )
Dijete uzima dvije lopte, stavlja ih ispod pazušne jame i nosi ih hodajući nogu pred nogu po krivudavoj liniji. Kada stigne do vijače provlači se ispod sa te dvije lopte i vraća se na začelje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari