Odlomak

1.Uvod

Atletika je jedna od temeljnih i najraširenijih sportskih grana koja obuhvaća trkačke, bacačke i skakačke discipline. Zbog svoje sveobuhvatnosti zovemo je, što atletika istinski i jest, kraljica sportova. Atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost. Discipline atletike odlikuju se motoričkim kretanjima koja se uspješno mogu primjenjivati u toku obrazovnog procesa ili kroz druge oblike vježbanja, pomoću kojih se značajno utječe n podizanje opće psihofizičke sposobnosti pojedinca. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove. Od 1896. godine uključena je u redovni program Olimpijskih igara. Atletika je jedan od najstarijih oblika sportskih natjecanja, još od vremena stare Grčke pa do modernih Olimpijskih igara današnjih dana. Kako se radi o osnovnim disciplinama trčanja, skokova i bacanja, tradicija takvih natjecanja je stara koliko i tradicija sporta, te je povijest atletike ustvari povijest sporta uopće. Mi ćemo se tokom ovog seminara baviti skokovima u vis.
2. Predmet i cilj rada

• Omogućiti da se učenik opredijeli za atletiku kao “kraljicu” sportova u kojoj će uživati i koju će upražnjavati cijeli život kao temeljni sport, kao dopunu drugim sportovima ili kao rekreaciju ne isključujući mogućnost ostvarivanja karijere
3. Metod rada
• U ovom seminarskom radu koristit će se deskriptivna metoda na nivou teorijske analize i uopštavanja. Koristit će se primarni i sekundarni izvori informacija, kako domaća tako i strana literatura, stručni referati, Internet izvori, kao i ostali izvori informacija.
4.Pregled kroz Historiju

Za vrijeme igara u antičkoj Grčkoj nije se skakalo u vis, jedino se spominje kako su pripadnici plemena Watusi u Africi skakali u vis s odrazom s termitnjaka. Preskakvši svoju visinu dokazivali su zrelost (muškost).
Moderni skok u vis javlja se krajem 18.st. u Njemačkoj, započeo je kao fizička aktivnost djece. Kao natjecateljska disciplina razvija se sredinom 19.st. u Engleskoj (Škotskoj). Skok u vis je kroz povijest doživio najveće promjene od svih ostalih atletskih disciplina. Tehnika je doživjela brojne promjene od zgrčne preko prekoračne tehnike (škarice), dvostrukih škara (sweeney), Western roll (horine), opkoračne pa do današnje Fosbury – flop tehnike.

Dugo vremena dominirala je opkoračna ili stradle tehnika, (licem prema letvici), sve do Olimpijskih igara u Grenobleu 1968. godine kada je za SAD u skoku u vis nastupao Dick Fosbury. Izveo je dotad svijetu neviĎeni skok – leĎima je bio okrenut letvici. Tim je skokom postao novi olimpijski prvak te postavio novi svjetski rekord. Njegova tehnika, nazvana flop-Fosbury, pokazala se vrlo uspješnom i jednostavnom za izvedbu. Munjevitom brzinom se proširila po svijetu i potpuno izbacila stradle tehniku sa scene. Danas, svi koriste flop tehniku za atletski skok u vis.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari