Odlomak

Sportska gimnastika – Vratilo

1.Uvod

Gimnastika je kombinacija motoričkih vještina i sposobnosti, kao što su koordinacija, gracioznost, spretnost, snaga i fleksibilnost. Kao grana fizičkog vježbanja, gimnastika obuhvata osnovne oblike pokreta, kretanja i položaja tjela: hodanje, trčanje, skakanje, okretanje, stojanje, ležanje, višenje, upiranje itd. Ona je vid racionalne, motoričke aktivnosti, usmjerene prvenstveno na skladan tjelesi razvoj čovjeka.
I ako je smatraju za jednu od najstarijih fizičkih aktivnosti, malo je tačnih istorijskih podataka o tome sve do pojave starog Egipta. U tom periodu ljudske istorije gimnastika nije baš mogla da se poistovjeti sa sportskom disciplinom, već više s cirkuskom predstavom.                         Sledeća karika u lancu istorije gimnastike nalazi se na Kritu, gdje je cvjetala Minojska civilizacija. Tadašnji gimnastičari i gimnastičarke oduševljavali su narod preskakanjem razjarenih bikova. Ova opasna aktivnost se sastojala u hvatanju bika koji juriša za rogove koji bi u naletu odbacio skakača, pa bi ovaj u vazduhu izvodio razne akrobacije.
Hiljadu godina pre Hrista gimnastika se koristila u vojnoj obuci u Kini, Indiji, Persiji, i naravno, Grčkoj. Stari Grci obožavali su da vježbaju gimnastiku, ali je, iako su je izuzetno poštovali, nisu uvrstili u program Olimpijskih igara. Ona je ostala osnova treninga i priprema tadašnjih sportista. Upravo iz tog perioda proističe i naziv gimnastika, nastao iz rječi gymnos što znači nag, pošto su se antički sportisti takmičili nagi.
Srednji vjek pri istoriji sportova gotovo da ne bi trebalo ni pominjati, tako da se gimnastika vraća na scenu tek u 18. vjeku. Zanimljivo je da su za preživljavanje gimnastike u mračno doba Evrope najzaslužniji Romi, tačnije njihove trupe koje su putovale od mjesta do mjesta izvodivši akrobacije.
Gimnastika kao sport, odnosno sportska gimnastika predstavlja takmičenje na spravama u muškoj i ženskoj, ekipnoj ili pojedinačnoj konkurenciji. Ona je najraširenija i najpoznatija sportska disciplina gimnastike. Za razliku od sportske gimnastike postoji ritmička gimnastika u kojoj nema akrobatskih veština. U njoj se izvode graciozni plesni pokreti uz pratnju muzike i korišćenje vijača, lopti, obručeva, traka i čunjeva. Kao treća gimnastička disciplina, trampolina je debitovala na OI 2000. u Sidneju. Zanimljivo je da je nastala najviše zahvaljujući trci SAD-a i SSSR-a za osvajanje svemira, pošto je u početku korišćena za trening i pripreme kosmonauta.

2.Ciljevi gimnastike

Gimnastika razvija:
o snagu većih mišićnih grupa i gibljivost važnijih zglobnih površina;
o koordinaciju pokreta pri izvođenju dinamičkog zamaha usklađenim sa dejstvom mišića, sile teže i inercije;
o orijentaciju pri izvođenju neobičnih i složenih pokreta i kretanja u prostoru i vremenu;
o smelost i odlučnost pri izvođenju opasnih pokreta;
o smisao za ljepo, koji se ogleda u skladnom, ritmičkom i stilski dotjeranom načinu izvođenja pokreta.

3.Sportska gimnastika

Sportska gimnastika je najteža grana gimnastike jer iziskuje određenu fizičku pripremu mišića. U prvom i drugom razredu osnovne škole uglavnom se izvode elementi ritmičke i korektivne gimnastike. Od trećeg razreda osnovne škole, kada organizam dovoljno ojača, počinju se intenzivnije izvoditi vježbe na spravama. Prilikom izvođenja složenih vejžbi na spravama bitno je:
o složenije vježbe raščlaniti na djelove i tako ih lakše savladavati, a potom ih povezati u cjelinu;
o pomagati pri izvođenju težih vježbi;
o koristiti se pomoćnim vježbama;
o uočavati i otklanjati pogrešne pokrete koji mogu da spreče vježbača da izvede vježbu;
o nakon savladavanja pojedinačnih vježbi praviti kratke spojeve i nastojati da se napravi skaldna cjelina;
o za svaku vježbu obezbediti asistenciju koja će biti pouzdana.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari