Odlomak

UVOD

Reč sport vuče poreklo od latinske reči „di sportare“ koja je potom preuzeta u druge evropske jezike. U našem jeziku pod sportom se podrazumeva igra, zabava, razonoda.
Sportski događaji poznati su još od početaka ljudske civilizacije. Sa napretkom u organizovanju društvenog života, primećuje se razvoj sportskih događaja u današnjem smislu reči. Početak organizovanja sportskih događaja datira iz antičkog perioda. Prve Olimpijske igre održane su davne 776. godine p.n.e, u antičkoj Grčkoj. Naravno, razlikovale su se od današnjeg oblika Olimpijada, jer se radilo o petoboju. Slava je bila najveća nagrada i glavni motiv učestvovanja.
U vreme Rimskog carstva, sporski duh antičke Grčke zamenjen je borbama u arenama, u kojima su se umesto sportista gladijatori borili na život i smrt. Rimsko društvo nije razvijalo sportski duh.
Razvoj savremenog sporta se vezuje za 1884. godinu, odnosno za odrzavanje Međunarodnog kongresa u Sorboni u Parizu, na kojem je doneta odluka o formiranju Međunarodnog Olimpijskog Komiteta. Prvi predsednik Međunarodnog olimpijskog kvaliteta bio je gospodin Dimetrio Vikelis, a prve savremene Olimpijske igre odrzane su 1896. godine u Atini. Obnavljanjem Olimpijskih igara, sportski događaji postaju sve učestaliji, u formi nacionalnih i međunarodnih takmicenja, sa veoma razuđenim programom, namerama i pravilima odrzavanja. Sportski događaji su ubrzo postali integralni deo društvenog zivota velikog broja naroda i država, tako da se u danasnje vreme države pojavljuju kao pokrovitelji, a često i kao suorganizatori, odnosno domaćini popularnih sportskih takmičenja.

DINAMIČAN RAZVOJ SPORTA I SPORTSKE INDUSTRIJE KAO PREDUSLOV NASTANKA SPORTSKOG MENADŽMENTA

Sportski menadžment kao posebna akademska disciplina nastao je i razvija se kao izraz potrebe naučnog – ekspertskog kvalifikovanja menadžera sportskih organizacija. Iz rečenog proističe da sportski menadžment treba razumeti sa dvojakog stanovišta: to je objektivna istorijska praksa u kojoj se otkrivaju, razvijaju i koriste različiti modeli sportske organizacije; to je sistematsko izučavanje i prenošenje subjektivnog iskustva sportskih menadžera radi razvijanja sposobnosti neophodnih za uspešnu realizaciju njihovih funkcija i društvenih uloga.

Dinamičan razvoj sportskih događaja ne bi bio moguć bez velikih ulaganja u sportsku infrastrukturu, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Sve je izraženiji nacionalni i državni rivalitet na savremenim sportskim događajima, koji dovodi do sve veće spremnosti država na velika ulaganja u poboljšanje i razvoj sportske infrastrukture.

Sportski događaji postali su značajna karakteristika savremenih društava. Sport je danas veoma važna društvena pojava, a sportski pokret svojevrsni fenomen  savremenog sveta.
Utakmicama pojedinih sportskih klubova i reprezentacija često prisustvuje i preko
100.000 gledalaca. Predsednik Francuske Ţak Širak, posle pobede reprezentacije
svoje zemlje u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 1998. godine, doslovno je izjavio: ‘Ovo je jedan od najsrećnijih dana u istoriji Francuskog naroda.’ Dakle, ne samo u istoriji francuskog fudbala, nego i u istoriji francuskog naroda. Da ova izjava nije data bez pokrića potvrdila ju je masa sveta (dva miliona ljudi!) koja se neposredno posle utakmice, u trijumfalnom slavlju, slila na Jelisejska polja. Francuzi su odmah utvrdili, da se nikada dotle, u istoriji Francuske, na jednom mestu, nije okupio veći broj ljudi. Olimpijade i Svetska prvenstva u fudbalu putem televizije prati preko tri milijarde stanovnika zemljine kugle. Sport tako postajevaţan deo ţivota mnogih ljudi na planeti, gotovo poput religije (Šurbatović).

U savremenom drustvu sport postaje industrija. Veličina I snaga sportske industrije ogleda se izmedju ostalog i u činjenici da je početkom XXI veka u SAD, njena vrednost procenjena na 213 000.000.000 $, sto je  dva puta više od auto industrije i sedam puta više od filmske industrije.
Sam razvoj sporta uslovio je formiranje mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih saveza. Razvoj kapitalizma zahtevao je šire međunarodne veze i kontakte u domenima nauke, kulture, umetnosti, politike, ekonomije i dr. Uspostavljaju se diplomatski odnosi i razvija trgovina. Područje sporta, koje sve više dobija međunarodni karakter, postaje izvanredna mogućnost za međunarodne susrete.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari